O hranjivoj vrijednosti češnjaka sve je poznato, a sreća je u tome da većina nas voli osjetiti njegovu aromu u raznim jelima. Jeste li kad probali krem-juhu od češnjaka? Sad je pravi trenutak jer treba misliti na zdravlje i živce - češnjak u tome svakako pomaže. Posebnu aromu zahvaljuje tomu što je češnjak prije dodavanja u juhu pečen u pećnici s malo maslinova ulja i začinima.
Krem-juha od češnjaka
Sastojci:
1/2 struka poriluka
3 veće glavice češnjaka
1/2 štapića celera
1 l mesnog temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje
žličica soli
komadić maslaca
maslinovo ulje
limun
za dekoraciju: parmezan, krutoni od kruha, svježi vlasac (sve po želji)
Priprema:
Dvije glavice češnjaka očistite tako da ostane jedan sloj ljuske, odrežite im vrh pa ih položite na lim za pečenje, svaku zasebno na komadić aluminijske folije. Sada ih prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom i zatvorite kao paketiće (škartoce). Tako zapakirane pecite u pećnici oko 30 minuta. Kad se malo prohlade istisnite prstima režnjeve i dobit ćete finu pastu. Poriluk i celer narežite na kolutove i pirjajte na kockici maslaca. Ubacite očišćene režnjeve treće glavice češnjaka i pastu koju ste prethodno napravili, dodajte sol, papar pa sve zajedno propržite na maslacu oko 5 minuta. Zatim dodajte temeljac, smanjite na laganu vatru i kuhajte još nekih dvadesetak minuta. Štapnim mikserom dobro sve sjedinite i na kraju dodajte vrhnje. U gotovu juhu dodajte koju kap limuna, pospite parmezanom, dodajte po želji krutone i vlasac te obavezno služite dok je topao.