Ova krem-juha od celera prava je booster doza: Jedete ju i u isto vrijeme osjećate njezin terapeutski učinak

24.01.2022.
u 07:16

Ako još uvijek celer koristite isključivo kao dio zelenjave za juhu ili varivo vrijeme je da ispravite tu nepravdu i date ovom zdravom, aromatičnom i ukusnom "ružnom pačetu" povrtnog svijeta mjesto koje zaslužuje u vašoj kuhinji. Započnite s ovom krepkom juhicom.

Specifične arome celera dobro se slažu s jabukama, kruškama, malinama, dinjom, lubenicom, tikvicama, kvinojom, pivom, rumom, pilećim krilcima ili cvijetom bazge. Dok ga konzumirate, radite dobro sebi jer celer je važan izvor kalija koji pomaže u održavanju krvnog tlaka. Također pomaže u kontroli ravnoteže tekućine u tijelu te održava pravilan rad našeg srčanog mišića.

Foto: Thinkstock

Krem-juha od celera i jabuke

Sastojci:

4 žlice maslinova ulja

2 glavice luka

1 stabljika celera

1 korijen celera

4 jabuke

nekoliko grančica timijana

2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca

200 ml vrhnja za kuhanje

nekoliko listova kadulje

tostirani lješnjaci ili naribani svježi hren, po želji za posluživanje

jestivo cvijeće, za ukrašavanje

Priprema:

Zagrijte pola količine ulja u velikoj tavi. Luk narežite na ploške, a stabljiku celera na sitno nasjeckajte i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta dok ne omekša. Nasjeckajte korijen celera, i jabuke na četvrtine pa dodajte u tavu. Ubacite listove timijana i kuhajte 2-3 minute. Dodajte temeljac, začinite i pirjajte na laganoj vatri 30 minuta dok celer ne omekša. Maknite s vatre i miksajte ručnim blenderom dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte pola količine vrhnja.

Foto: Thinkstock

U tavi zagrijte preostalo ulje i pržite listove kadulje dok ne postanu hrskavi. Nalijte juhu u zdjelice i prelijte preostalim vrhnjem. Za posluživanje pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pospite hrskavim listovima kadulje i lješnjacima ili ribanim hrenom.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Šišmišina
Šišmišina
07:20 24.01.2022.

Bljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije