Specifične arome celera dobro se slažu s jabukama, kruškama, malinama, dinjom, lubenicom, tikvicama, kvinojom, pivom, rumom, pilećim krilcima ili cvijetom bazge. Dok ga konzumirate, radite dobro sebi jer celer je važan izvor kalija koji pomaže u održavanju krvnog tlaka. Također pomaže u kontroli ravnoteže tekućine u tijelu te održava pravilan rad našeg srčanog mišića.
Krem-juha od celera i jabuke
Sastojci:
4 žlice maslinova ulja
2 glavice luka
1 stabljika celera
1 korijen celera
4 jabuke
nekoliko grančica timijana
2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
nekoliko listova kadulje
tostirani lješnjaci ili naribani svježi hren, po želji za posluživanje
jestivo cvijeće, za ukrašavanje
Priprema:
Zagrijte pola količine ulja u velikoj tavi. Luk narežite na ploške, a stabljiku celera na sitno nasjeckajte i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta dok ne omekša. Nasjeckajte korijen celera, i jabuke na četvrtine pa dodajte u tavu. Ubacite listove timijana i kuhajte 2-3 minute. Dodajte temeljac, začinite i pirjajte na laganoj vatri 30 minuta dok celer ne omekša. Maknite s vatre i miksajte ručnim blenderom dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte pola količine vrhnja.
U tavi zagrijte preostalo ulje i pržite listove kadulje dok ne postanu hrskavi. Nalijte juhu u zdjelice i prelijte preostalim vrhnjem. Za posluživanje pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pospite hrskavim listovima kadulje i lješnjacima ili ribanim hrenom.
Bljak.