Janjolinka

Najpopularnija slastica veljače: Krafne možete pripremiti kod kuće, samo slijedite recept koji nam je dala popularna blogerica

Janja Benić
21.02.2022.
u 15:57

Blogerica nam je otkrila i recept za pripremu ukusne kreme s kojom ih možete puniti.

Veljača je mjesec karnevala, a prva asocijacija na isti su definitivno krafne. Tijekom cijelog mjeseca možemo ih naći u svakoj pekari, trgovini, štandovima… No, ima li boljih od onih koje su napravljene kod kuće i mirišu na djetinjstvo?

Janja Benić, poznatija po imenu svog bloga - Janjolinka, podijelila je s nama recept za izradu krafni kod kuće kao i nekoliko trikova koje bi bilo dobro iskoristiti u pripremi kako bi ispale što bolje.

Sastojci:
510 g brašna (idealna je kombinacija brašna za dizana tijesta i malo Manitobe)
45 g šećera 
9 g soli
15 g svježeg kvasca ili 9 g suhog kvasca
3 srednja jaja
Korica ½ limuna
120 g hladne vode
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica ruma
120 g maslaca 

Priprema:

Prvo treba prosijati brašno u zdjelu od miksera, pa mu dodati sol i koricu limuna. Važno je, napominje Janjolinka, da ne stavljajte sol zajedno s kvascem jer se kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli.

U zasebnu zdjelicu pripremite kvasac, vodu i šećer, a u drugu zdjelicu izvažite jaja pa stavite rum i vaniliju. Dodajte k brašnu zdjelicu s kvascem, pa na to zdjelicu s jajima.

Miksajte na srednjoj brzini 6-8 minuta ili do onda kada se tijesto počne odvajati od posude i kad se formiralo u kuglu. Tada isključimo mikser i pustimo tijesto da odmara 1 minutu.

Potom ponovo uključimo mikser na srednju brzinu i dodajemo postepeno maslac narezan na listiće. 

Kada smo stavili cijeli maslac, uključimo mikser par minuta na srednje jaku brzinu sve dok se maslac ne poveže s ostatkom tijesta i ne postane sjajno, glatko i elastično (provjerimo tako da rukama razvučemo mali dio tijesta, ono ne bi trebalo pucati).

Dobro je raditi pauze između miksanja kako bi se tijesto i mikser odmarali.

Pokrijemo posudu s prozirnom folijom i ostavimo na sobnoj temperaturi da se diže otprilike 2 sata ili dok tijesto ne naraste za duplo
Nakon toga premijesimo tijesto i prebacimo u hladnjak preko noći. U hladnjaku bi trebalo stajati minimalno 6 h, a maksimalno 24 h. Sljedeći dan režemo tijesto (po 50 g) i oblikujemo u kuglice. 

Foto: Janja Benić

Kuglice slažemo na pleh za pečenje koje je tek malo pobrašnjeno te ostavimo mjesta od jedne do druge kako bi imale mjesta kad se dignu. Pokrijemo ih s prozirnom folijom i pustimo da se dižu 2 i pol h do 3 h  sata na sobnoj temperaturi.

Peku se na 165–170 stupnjeva u loncu (idealno je da imate termometar) ili u fritezi na 180 stupnjeva C po 2 minute sa svake strane.
Uvaljaju se u caster sugar (jako sitni kristal šećer) i pune po želji.

Veliki test krafni: Isprobali smo različite krafne iz dućana i pekara, provjerite koje su nam bile najbolje!

Foto: Janja Benić

Autorica recepta preporučuje da ih punite kremom od vanilije, a evo kako se ona priprema.

Sastojci:
1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
500 g mlijeka
6 žumanjaka
125 g šećera
60 g brašna
125 g vrhnja za šlag  

Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješajte brašno. Stavite mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijte ga neka lagano zavrije. Vruće mlijeko pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz cjedilo.

Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru. Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti tada je gotova.

Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ukoliko možda koristite mahunu vanilije nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak.

Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da ista direktno prianja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme).

Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.

Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u šlag.

Slastičarsku kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka.

Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu. Uz pomoć vrećice za kreme punite krafne.

Foto: Janja Benić

Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

1/5

Komentara 1

MO
montello
13:12 22.02.2022.

Krafne i veljaca ne mogu jedno bez drugog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije