Uz dijete 24 sata

Najskuplji monitor ne jamči i kvalitetu

Bebe
VL
04.04.2011.
u 14:20

Postoje dvije temeljne vrste baby monitora, audio i video-audio, a stoje od 400 do 1200 kuna

Kuhanje, pranje, glačanje i ostale kućanske obveze nisu nestale kada ste rodili, a vaša beba zahtijeva pažnju i brigu 24 sata na dan. Roditeljima su u tome velika pomoć baby monitori, zahvaljujući kojima i kada niste u blizini dijete možete čuti i vidjeti, pa čak i pratiti disanje mališana. Pravu muku roditeljima predstavlja izbor baby monitora. Zato je u pomoć priskočio portal ConsumerReports.org koji je testirao četiri vrste baby monitora i otkrio prednosti i nedostatke.  

Postoje dvije temeljne vrste baby monitora; audio i video-audio. Obje vrste djeluju unutar odabrane radiofrekvencijske veze koja šalje zvuk iz sobe u kojoj se nalazi dijete do primatelja. Svaki monitor sastoji se od odašiljača (koji se nalazi kod djeteta) te jednog ili više prijamnika (kod roditelja). Cijene pojedinih modela u prosjeku se kreću od 400 (za audio monitore) do 1200 kuna (za video monitore). Veća cijena monitora opravdana je većim mogućnostima poput ekrana u boji, vibracije, dvostruke komunikacije i slično. No, visoka cijena ne jamči nužno i visoku kvalitetu, upozoravaju s portala ConsumerReports.org. Čak i najsofisticiraniji i najskuplji modeli imaju tipične nedostatke poput audio i video smetnji, mutne slike i neispravnih prijamnika.

Uz dijete 24 sata  

Odaberite baby monitor koji odgovara vašim potrebama

Audio baby monitori najpopularniji su i najrašireniji. Cijena im se kreće od 400 kuna na više. Pri kupnji ovakvog monitora pripazite da osim zvuka ima i lampicu.  

Audio monitor s lampicom - Uz pomoć svjetleće lampice na neki način možete i “vidjeti” da dijete plače. Što glasnije dijete plače, na takvim monitorima lampica jače svijetli, prenosi portal ConsumerReports.org.

Video-audio monitor - Video-audio monitori dolaze zajedno s malom kamerom čija je funkcija prijenos slike do ekrana (kod roditelja). Moderniji monitori ove vrste dolaze i s ekranom u boji te nude mogućnost noćnog gledanja. Ono što bi roditelje moglo odbiti kod ovakve vrste monitora jest visoka cijena.  No, kada su djeca u pitanju, roditelji najčešće ne pitaju za cijenu. 

Analogni baby monitori - Analogni monitori funkcioniraju na određenom frekvencijskom pojasu, slično kao i radio. Šalju signal od monitora do prijamnika u vrlo kratkom roku. Neki analogni monitori izgledaju tehnološki jako napredno. Potražite one s velikim dosegom, a neki mogu dosezati i do 800 metara! Mogu se kupiti oni s mogućnošću vješanja na zid ili s kopčom za remen.

Digitalni baby monitori  - Digitalni monitori, kao i analogni, funkcioniraju na određenoj frekvenciji, ali kodiraju signal dok putuje od monitora do prijamnika. Pružaju sigurnu i kodiranu vezu. Oznaka da je riječ o digitalnom monitoru stoji na kutiji proizvoda. Mnogi takvi monitori jamče da ne dolazi do smetnji zbog rada drugih elektroničkih uređaja, a nude i mogućnost uspavanki za dijete i slično.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?