Naime, osnova ovog recepta je pire od slanutka i jasno nam je da itekako dobro znate da pire od slanutka ni u kojoj izvedbi i kombinaciji neće biti jednak teksturi prave tune. Međutim, kada svom pireu od slanutka dodate sve vrste dodataka i začina, poput veganske majoneze, sitno sjeckane nori alge, soka od limuna, sjeckanih kapara... okus je toliko dobar da vam neće biti važno jedete li vegansku ili pravu tunu.
Namaz od veganske tune
Sastojci:
- 425 g slanutka iz konzerve ocijeđenog slanutka ili 260 g kuhanog slanutka
- 60 g veganske majoneze
- 1 sitno sjeckani list nori alge
- 1/2 glavice crvenog luka, sitno sjeckanog
- 1 žlica limunova soka
- 10 sitno sjeckanih kapara
- ½ žličice češnjaka u granulama
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- 1 žlica tamari ili soja umaka
- ½ žlice dijon senfa
- ½ žličice bijelog octa
- prstohvat morske soli
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Ubacite slanutak u zdjelu za miješanje i zgnječite ga vilicom. Dodajte vegansku majonezu, sitno nasjeckanu nori algu, sitno nasjeckani crveni luk, limunov sok, sitno nasjeckane kapare, češnjak u granulama, prehrambeni kvasac, tamari, dijon senf, bijeli ocat te sol i papar. Probajte okus i po potrebi dodajte još soli i papra. Sve dobro promiješajte i vaš namaz od veganske 'tune' spreman je za posluživanje!