Halo, doktore!

Naši najbolji liječnici savjetuju vam kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati si tegobe

28.10.2014., Zagreb - Internist dr. Marino Kvarantan. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/5
04.12.2014.
u 17:00

Vrhunski stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja

Iritabilno crijevo


Imam 74 godine i idealne sam težine (180 cm i 80 kg). Već tri-četiri godine muči me problem koji ne uspijevam riješiti – proljev. Koristim lijekove za prostatu i šećer (Avodart i Omnic), a svi oni mogu izazvati proljev. Konzultirao sam se s urologom koji smatra da ne bi trebali biti uzrok tegobama, ali je dopustio da ih jedno vrijeme prestanem uzimati. Ni nakon nekoliko mjeseci nije bilo promjena nabolje. Koristio sam preparat koji sam kupio u ljekarni i koji je trebao riješiti problem, no nije bilo promjena. (Tomislav, Zaprešić)


Odgovora prim. dr. Marino Kvarantan, specijalist internist

Za sve lijekove piše da mogu izazvati proljev. Navedene tegobe upućuju na iritabilno crijevo, odnosno preosjetljivo debelo crijevo. Što znači da čovjek na stresove reagira nekontroliranim kontrakcijama debelog crijeva. Tu bi najviše mogao pomoći neki lijek protiv stresa. Javite se svom doktoru i s njim porazgovarajte i procijenite koliko je ta promjena bitna i nebitna i koje preglede treba napraviti. S obzirom na godine i tegobe, vrlo vjerojatno bi trebalo napraviti kolonoskopiju. Ne eksperimentirajte dalje s raznim lijekovima.

Streptokok u trudnoći


U 35. tjednu trudnoće nađen mi je streptokok (S. agalacitae). Liječnik mi je dao antibiotik Amoksicilin s klavulanskom kiselinom. Čitala sam da se vani ne daju antibiotici tijekom trudnoće, nego samo za vrijeme porođaja. Imam 34 godine, ovo mi je treći porođaj i zanima me je li, ako se beba 'požuri' pa ne bude vremena za profilaksu pri porođaju, bolje uzeti antibiotik ili odbiti terapiju u trudnoći?

Odgovara Matilda Mladinić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Kod nas su preporuke da se uzima bris krajem trudnoće, znači u tjednima u kojima ste i vi, da antibiotik ima vremena "djelovati" i dovesti do eradikacije uzročnika iz porođajnog kanala – rodnice i perianalnog područja. Davanje antibiotika u krv majke tijekom porođaja nema učinka na sprečavanje infekcije novorođenčeta tijekom prolaska kroz porođajni kanal. Terapija se uzima nekoliko dana, po preporuci ginekologa te ima i svoj produljeni učinak.

Bolni zubi


Moj osmogodišnjak ima bolne zube petice. Zubar kaže da ih neće vaditi – kažu čuva mjesto trajnom zubu. Dijete noćima ne spava od bolova, pije Kafetin i Lupocet. Molimo za savjet.

Odgovara Martina Sudar, dr. dentalne medicine

Mliječni zubi se zbog mjesta trajnima moraju čuvati dokle god ne uzrokuju simptome ili infekciju. Ako su bolovi toliko jaki da dijete mora biti pod analgeticima, svakako treba poduzeti potrebne mjere. Bez kliničkog pregleda nemoguće je sa sigurnošću ustvrditi koje bi one bile.

>> 'Moja kćer u zadnje vrijeme teže diše. Je li riječ o astmi?'

>> Što je to 'toalet trening'?

>> 'Nakon operacije maternice moja majka se ponaša nerazumno, više spava i umorna je'

 

Komentara 1

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
00:26 05.12.2014.

Od kada su ovo naši vrhunski liječnici, molit ću lijepo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije