Radionice zdravog i maštovitog kuhanja u organizaciji Večernjeg lista, Centra za kulturu prehrane i portala Ordinacija.hr već su postale pravi hit na zagrebačkoj amaterskoj gastro sceni! Na jednom mjestu možete saznati koje su vam namirnice na raspolaganju kako bi vaša jela bila zdravija, ali i ukusnija, maštovitija i zabavnija. Pod zajedničkim nazivom Akademija zdravog kuhanja, svakodnevno se održavaju kulinarske radionice za sve entuzijaste zdravih i finih recepata koje vode Anja Bajt, gastro blogerica, te Vanja Varga, health coach.
Nakon kratkog stručnog predavanja i upoznavanja s teorijom zdravih namirnica na svakoj radionici slijedi praktični dio – kada polaznici zasuku rukave i sami se okušaju u pripremi ukusnih obroka. Iza Centra su već ciklusi radionica o deToksikaciji i zdravom kruhu, a u tjednu od 16. do 21. ožujka imat ćete prilike saznati kako slastice možete učiniti zdravijima.
Budimo iskreni – svi mislimo da sve što zaista zadovoljava naše potrebe za slatkim mora biti super čokoladno, puno karamele i šećera. Nasreću, to ne mora biti tako te izraz zdrave slastice ne mora biti oksimoron. Slastice nisu zabranjene ni u zdravoj prehrani: možemo uživati i u kolačima i tortama ako to radimo umjereno i ako se općenito zdravo hranimo", otkrila je Anja Bajt, gastro blogerica koja ima slastice u malom prstu!
Dvosatne radionice zdravih slastica se održavaju svakodnevno u prostorijama zagrebačkog Centra za kulturu prehrane (Nazorova 18) od 18 do 20 sati i stoje 150 kuna za pretplatnike Večernjeg lista (180 kuna za ostale). Svoje mjesto rezervirajte barem dan ranije na info@kulturaprehrane.hr ili telefone 481 44 66 / 091 481 44 66. Akademiju zdravog kuhanja pratite na Facebooku.
Donosimo vam jedan od zdravih recepata za desert koji predlaže Centar za kulturu prehrane:
Mousse od avokada i tamne čokolade
Sastojci:
tri avokada
tri žlice kakao praha
dvije žlice meda (ili više, po okusu)
100 grama tamne čokolade
po želji: cimet, vanilija, menta, đumbir, itd. za posipanje: sjeckani oraščići ili sjemenke (npr. bučine)
Priprema:
1. Avokado ogulite, izvadite košticu i narežite na komadiće ili usitnite vilicom. Dodajte med i kakao.
2. Sve usitnite u blenderu (ili štapnim mikserom, ali tako će biti malo teže). Trebate dobiti glatku pastu.
3. Čokoladu otopite na pari. Ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi, zatim dodajte smjesi od avokada,
kakaa i meda. Sve pomiješajte. Po želji dodajte još meda, ekstrakt vanilije ili bilo koje druge arome.
Posipajte sjeckanim oraščićima.
>>'Imamo najkvalitetniju hranu, a nemamo je kome prodati'
>>Kuhari protiv uredbe koja ih tjera da izračunaju alergene u hrani