savjet stručnjaka

Nemojte ni vi: Piloti otkrili 8 stvari koje oni nikada ne rade kada putuju avionom

shutterstock
15.09.2024.
u 11:35

Ovakve male geste i pažnja prema detaljima ne samo da čine let ugodnijim za vas, već i pomažu u stvaranju bolje atmosfere za sve putnike i posadu.

Kada piloti putuju kao putnici, sa sobom nose jedinstvenu perspektivu iz kokpita u kabinu, što može poslužiti kao korisna lekcija za ostale putnike. HuffPost je razgovarao s pilotima o tome koje stvari izbjegavaju kada putuju kao putnici.

Ne idite bosi u kupaonicu: ‘Razumljivo je da mnogi putnici izuvaju cipele radi udobnosti tijekom leta, ali ja uvijek pazim da nosim obuću kad idem u kupaonicu’, kaže Stefán Dór Arnarsson, pilot islandske aviokompanije PLAY. Iako je ideja da vam mokraća ili druge tjelesne tekućine dospiju na stopala odbojna većini ljudi, neki putnici i dalje idu u zahod bez cipela ili čak bez čarapa.

VEZANI ČLANCI: 

Ne ustajte prije nego što avion u potpunosti ne stane: ‘Nikada ne bih ustala iz sjedala dok avion nije parkiran i znak za otkopčavanje pojasa nije uključen’ ističe Michelle Gooris, pilotkinja čarter zrakoplova. Iako se ovo čini kao očigledno pravilo, često vidimo putnike kako ustaju prije nego što je avion sigurno zaustavljen. Ne samo da je to protuzakonito, već i opasno jer piloti ponekad moraju naglo kočiti, što može izazvati ozljede kod putnika koji stoje.

Uvijek se ukrcajte s bocom vode: Jeanie Carter, pilotkinja privatne aviokompanije Wheels Up, uvijek se pobrine da ima flaširanu vodu sa sobom prilikom ukrcaja. ‘Na komercijalnim letovima, stjuardese ponekad ne mogu poslužiti pića zbog kratkih letova ili turbulencija’, objašnjava Carter. Kako biste izbjegli žeđ u ovim situacijama, preporučuje se da ponesete vlastito piće ili napunite bocu s vodom prije ukrcaja.

Ne paničarite zbog turbulencija: ‘Turbulencije su neugodne za mnoge, ali nisu razlog za paniku’, kaže Carter, ‘Zrakoplov neće pasti zbog turbulencija; najvažnije je slijediti upute posade i ostati vezan sigurnosnim pojasom’. Preporučuje da turbulenciju doživite kao vožnju čamcem po valovima – možda je neugodno, ali je sigurno.

GALERIJA: Stjuardesa otkrila stroga pravila i što rade prije ulaska putnika u avion

1/32

Ne zauzimajte sav prostor u pretincu iznad glave: Carter napominje da je na početku svoje karijere obično stavljao sve torbe u pretinac iznad glave, ne razmišljajući o tome da time zauzima previše prostora. Od tada, uvijek drži manju torbu ispod sjedala ispred sebe, kako bi ostavio mjesta za druge putnike. Ako bi svi napravili taj mali ustupak, putovanje bi bilo ugodnije za sve.

Ne držite sjenilo zatvoreno tijekom polijetanja i slijetanja: Pilotkinja Mindy Lindheim nikada ne drži prozor zatvoren tijekom polijetanja ili slijetanja. Osim što pruža predivan pogled, otvoren prozor omogućuje putnicima da budu dodatni par očiju i možda prvi primijete nešto neuobičajeno, što može biti od pomoći posadi.

VEZANI ČLANCI: 

Organizirajte se prije ukrcaja: Arnarsson naglašava važnost dobre organizacije prije ukrcaja kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u blokiranju prolaza. ‘Prije nego što počne ukrcaj, vadim sve što mi je potrebno iz torbe i osiguravam da su mi stvari nadohvat ruke’, kaže on. Time pomažete sebi, ali i ubrzavate proces ukrcaja za sve.

Zahvalite posadi: S obzirom na izazove s kojima se posade suočavaju, zahvalnost i priznanje za njihov trud znači puno. ‘Uvijek zahvalim posadi dok izlazim iz aviona’, kaže Carter, ‘Pokušavam biti ljubazan i izraziti zahvalnost što su me sigurno i na vrijeme doveli na odredište’. Čak i ako je let kasnio i imao turbulencije, mala gesta zahvale uvijek je dobrodošla.

Žena tvrdi da joj je aviokompanija uništila kofer: 'Žalila sam se, a njihov odgovor me iznenadio!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije