Tikvice pružaju izvrsnu vlažnost i, kada se sitno nasjeckaju, stapaju se s tijestom dok se peku, ostavljajući vam prekrasan i mekan krajnji rezultat. Kruh od tikvica je jednostavan, ali samo nekoliko sastojaka čini ga savršenim. Maslac u tijestu daje okus, dok ga malo ulja održava vlažnim danima. Malo mljevenog cimeta daje toplinu. Svijetlo smeđi šećer daje dodatnu vlažnost i suptilan okus melase, a kiselo vrhnje daje dodatnu masnoću kako bi kruh bio super mekan. Konačno, komadići čokolade pružaju suptilnu slatkoću i bogatstvo koje skromni brzi kruh pretvara u pravu poslasticu, prenosi Simply Recipes.
Kruh s tikvicama i čokoladnim suzama gotov je za nešto više od sat vremena, nije vam potreban mikser i ne zahtijeva nikakvo tešku pripremu osim sjeckanja i cijeđenja tikvica. Odlično paše ujutro uz šalicu kave ili čaja i čini najbolji međuobrok tijekom dana. Naravno, recept možete prilagoditi sebi. Razmislite o zamjeni poluslatkih komadića čokolade tamnom ako volite malo više dubine i bogatstva ili mliječne čokolade ako volite nešto slađe. Ili dodajte nasjeckane, pržene orahe. Možete čokoladu zamijeniti orašastim plodovima i grožđicama ili sušenim brusnicama.
VEZANI ČLANCI:
Kruh od tikvica s čokoladnim suzama može se čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi ili čvrsto zamotan u plastičnu foliju do 4 dana. Također se može zamrznuti do 3 mjeseca, samo ga odmrznite u hladnjaku ili na pultu prije posluživanja. A, ako nemate kalup za kruh, ovaj recept možete ispreći u obliku muffina!
Sastojci:
- Ulje za premazivanje
- 2 tikvice srednje veličine
- 227 g višenamjenskog brašna
- 1 1/4 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 3/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice soli
- 100 g šećera
- 70 g smeđeg šećera
- 6 žlica neslanog maslaca, otopljenog
- 2 žlice ulja
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice kiselog vrhnja
- 195 g čokoladnih suza
VEZANI ČLANCI:
Upute:
- Postavite rešetku u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Namažite kalup za pečenje uljem te obložite donju i najdužu stranu papirom za pečenje. Kraće strane nije potrebno obrubljivati.
- Tikvicama odrežite krajeve te ih naribajte pomoću ribeža.
- Stavite naribane tikvice u cjedilo i stišćite ih rukama kako bi uklonili višak vode. Nakon što ste sve tikvice ocijedili, prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu i ocijedite preostali višak tekućine. Sada biste trebali imati otprilike do 2 šalice nasjeckanih tikvica.
- U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol da se sjedine i ostavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, smeđi šećer, otopljeni maslac i ulje dok se dobro ne sjedine.
- Dodajte jaja i vaniliju u smjesu s maslacem i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Zatim, dodajte kiselo vrhnje i mutite.
- Dodajte narezane, ocijeđene tikvice u smjesu s maslacem i miješajte dok se tikvice ravnomjerno ne rasporede.
- Dodajte komadiće čokolade u smjesu s brašnom i promiješajte tako da prekrijete komadiće čokolade.
- Dodajte mješavinu brašna i komadića čokolade u mokru smjesu i miješajte pjenjačom ili gumenom lopaticom dok se potpuno ne sjedine.
- Prelijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i zagladite vrh. Na vrh stavite još komadića čokolade po želji.
- Pecite kruh dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 50 do 60 minuta.
- Pustite da se kruh od tikvica malo ohladi u posudi postavljenoj na rešetku, oko 10 minuta. Podignite kruh držeći ga za papir za pečenje i prebacite ga na rešetku da se dovrši hlađenje. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: