nakon obilnih gozbi

Evo kako pravilno zamrznuti ostatke hrane: Namirnice mogu ostati svježe do četiri dana

Shutterstock
01.01.2025.
u 10:00

Trebate biti oprezni kada su u pitanju ostaci hrane jer biste mogli riskirati da pojedete hranu koja je pokvarena

Tijekom božićnih praznika najčešće napravimo više hrana nego što nam je potrebno, a mnogi misle da su ostaci jela jedan od najboljih dijelova Božića. Meso i deserti danima zadovoljavaju naše okusne pupoljke, ali zapravo morate biti oprezni kada su u pitanju ostaci hrane jer neka hrana ostaje svježa dulje od druge. Ako ne obratite pozornost, mogli biste riskirati da pojedete hranu koja je pokvarena, piše Mirror.

Lauren Allen, osnivačica Tastes Better from Scratch, objasnila je gdje ljudi često griješe kada je riječ o uživanju u ostacima blagdanskih gozbi. Sav višak kuhane puretine, šunke, pečene govedine ili drugog mesa pohranite unutar dva sata od posluživanja. Treba ih odvojiti od kostiju i zatvoriti u plitke, hermetičke posude. Prema riječima stručnjakinje, ostaci mesa trebali bi ostati svježi tri do četiri dana, no možete ih i zamrznuti ako ih želite dulje zadržati.

Kada je riječ o purici, osigurajte da najdeblji dio mesa dosegne unutarnju temperaturu od 74°C prije nego što ga stavite u hladnjak. Također, važno je odvojiti nadjev od mesa. Puno kuhanog povrća poput graha, pire krumpira ili složenaca od krumpira ostat će svježe u hermetički zatvorenim posudama. Možete ih čuvati tri do četiri dana u hladnjaku.

U međuvremenu, lisnato povrće brzo propada pa bi trebalo biti iskorišteno unutar nekoliko dana. Sve dok nisu pakirani s vrhnjem ili maslacem, većina ostataka na bazi povrća također će dobro podnijeti zamrzavanje, i to od jednog do tri mjeseca. Bilo što poput kolača, pita, krema ili pudinga treba pojesti unutar nekoliko dana. A osim toga, oni se također ne zamrzavaju dobro.

Ključni korak je dopustiti bilo kojoj vrućoj hrani da se potpuno ohladi prije nego je pokrijete i stavite u hladnjak. To pomaže u izbjegavanju nakupljanja vlage koja može dovesti do rasta bakterija. Također, vjerujte svom nosu. Ako bilo što loše miriše tijekom procesa zagrijavanja, najbolje je to baciti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije