zašto jesti zdravo?

Nezdrava prehrana s mnogo kobasica povećava rizik od depresije

depresija kiša
Foto: Klaus Rose/DPA/PIXSELL
16.01.2014.
u 21:15

Zdrava prehrana može smanjiti rizik od ozbiljne depresije, zaključak je studije koju su na 2000 ispitanika proveli stručnjaci Sveučilišta istočne Finska

Zdrava prehrana može smanjiti rizik od ozbiljne depresije, zaključak je studije koju su nad 2000 ispitanika proveli stručnjaci Sveučilišta istočne Finska.

Uz to, otkrivena je i veza između promjena u životnom stilu i gubitka kilograma sa smanjenjem simptoma depresije.

– Ova studija govori u prilog tezi da zdrava i uravnotežena prehrana ima veliki potencijal u smanjenju simptoma depresije i njezinoj prevenciji, izjavila je Anu Ruusunen, predstavivši rezultate studije u svojoj doktorskoj disertaciji.

Osobe koji pate od depresije često se hrane nezdravo te unose manje hranjivih tvari. Pa ipak, nije sasvim jasno postoji li čvrsta veza između prehrane i unosa hranjivih tvari s rizikom razvoja depresije kod zdravih osoba.

Manji rizik

Zdrava prehrana koja uključuje mnogo povrća, voća, različitih bobica, cjelovita zrna, piletinu, ribu i nemasni sir bila je povezana sa smanjenom učestalošću simptoma rizika od razvoja depresije tijekom cijelog razdoblja ispitivanja.

Uz to, sudjelovanje u trogodišnjoj interventnoj studiji koja je orijentirana mijenjanju životnog stila pridonijelo je smanjenju simptoma depresije, no bez posebnog grupnog učinka, dok je smanjenje tjelesne težine bitno utjecalo na smanjenje simptoma depresije.

Šećeri i masne prerađevine

Često konzumiranje nezdrave hrane i općenito nezdrava prehrana s mnogo kobasica, mesnih prerađevina, slastica bogatih šećerom, prženih krumpirića, često je povezivana s povećanim rizikom od razvoja depresije i njezinih simptoma.

Suprotno dosadašnjim istraživanjima, u ovoj studiji unos vitamina B12, serumskih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (omega 6 i omega 3), čaja i kofeina, nije povezan s rizikom od depresije.

Ova je studija bazirana na KIHD studiji (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study). Sudionike studije, više od 2000 sredovječnih i starijih Finaca, istraživači su pratili tijekom 13 godina.

Njihove su prehrambene navike praćene različitim upitnicima i dnevnicima, dok su podaci o pojavljivanju depresije dobiveni od nacionalne bolnice. Učinci trogodišnje promjene u životnom stilu na rizik od razvoja depresije praćeni su u studiji o prevenciji dijabetesa (Finnish Diabetes Prevention Study) u kojoj je sudjelovalo 140 sredovječnih žena i muškaraca podijeljenih u različite grupe.

Depresija je jedan od najvećih izazova za zdravlje, s jakim utjecajima na javno zdravstvo, ekonomiju i kvalitetu života. Upravo zato i postupak liječenja, ali i prevenciju depresije treba gledati iz različitih kutova i razvijati nove pristupe tim aktivnostima, a jedan od načina su i promjene u životnim i prehrambenim navikama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?