pazite na zdravlje

Nije pametno: Zašto je opasno izbaciti ugljikohidrate iz prehrane?

Shutterstock
22.09.2023.
u 11:30

Ako ograničavate ugljikohidrate, tijelu oduzimate jedan od glavnih izvora energije

Ugljikohidrati su jedan od tri makronutrijenta koji su potrebni tijelu: ugljikohidrati, proteini i masti. To znači da su potrebni u velikim količinama i neophodni su za ljudsko zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Zapravo, zdrave odrasle osobe trebale bi unositi 45% do 65% svog dnevnog unosa kalorija iz ugljikohidrata, prema Smjernicama o prehrani za Amerikance 2020.-2025. Osim toga, moraju se unositi prehranom jer ih tijelo ne može proizvesti, piše Eating Well.

Prehrana je vrlo osobna stvar: Dok se neki osjećaju najbolje ako redovito uživaju u blagodatima slatkog krumpira, kruha od cjelovitog zrna i smeđe riže, drugi će se osjećati najbolje uz čiste, nemasne proteine ​​i povrće. Neke moderne dijete, poput Atkinsove i ketogene (keto), potiču mršavljenje ograničavanjem ugljikohidrata, što tijelo gura u stanje “ketogeneze” – razdoblje kada tijelo koristi mast kao izvor energije, umjesto ugljikohidrata.

VEZANI ČLANCI:

Ne odlazite u krajnost: Većina licenciranih stručnjaka za prehranu upozorit će na opasnost odlaska u bilo kakvu krajnost s prehranom. Posebno zabrinjava trend oko ograničavanja ugljikohidrata, jer kada uklonite hranu poput žitarica, tijelu oduzimate jedan od glavnih izvora energije kao i neke čvrste hranjive tvari. To postaje problem kada se pojave znakovi da ne jedete dovoljno ugljikohidrata poput ​​glavobolje, zatvora, umora, lošeg fizičkog stanja, i mnogih drugih. Dakle, koliko grama ugljikohidrata vam je stvarno potrebno na dan?

Ugljikohidrati su primarni izvor energije u tijelu. Ključno je imati odgovarajuće količine ugljikohidrata za održavanje mentalne jasnoće, budnosti i mnogih drugih kritičnih tjelesnih funkcija, uključujući pravilnu probavu, imunitet, energiju i rast, kaže registrirana dijetetičarka Maggie Michalczyk, koja ugljikohidrate opisuje kao primarno gorivo za mozak i stanice. Dijetetske smjernice Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država preporučuju da od 45% do 65% dnevnih kalorija treba dolaziti iz ugljikohidrata. Za prosječnu prehranu od 2000 kalorija, to bi bilo otprilike 900 do 1300 kalorija. Jedan gram ugljikohidrata sadrži četiri kalorije, pa ako računate svoje makronutrijente, to bi bilo između 225 i 325 grama ugljikohidrata dnevno. Prema Michalczyk, naš unos ugljikohidrata trebao bi biti usmjeren na složene ugljikohidrate. Prehrana bolja od trbušnjaka: Evo koliko morate izbaciti da bi dnevno unijeli 500 kalorija manje

Što su složeni ugljikohidrati? Evo koji su ugljikohidrati “dobri”, a koje biste trebali uzeti u obzir kao povremene poslastice. Jednostavni ugljikohidrati su rafiniraniji i prerađeniji, što ih čini manje hranjivim. Hrana s jednostavnim ugljikohidratima uključuje bijelu tjesteninu, kruh i zapakirane grickalice. Oni se nazivaju ‘jednostavnim’ jer se lako probavljaju i apsorbiraju, što također može brže povisiti šećer u krvi, uzrokujući skok i pad., , kaže Michalczyk. Složeni ugljikohidrati, s druge strane, pomažu usporiti skok šećera u krvi i pomažu vam da se dulje osjećate sitima. Michalczyk objašnjava kako oni daju više održive energije i hranjivih tvari te sadrže vlakna koja im pomažu da se sporije probavljaju, sprječavajući skok šećera u krvi. Michalczyk sugerira da se dovoljan unos vlakana može lako postići ako svojoj prehrani dodate više izvora složenih ugljikohidrata.

VEZANI ČLANCI:

Što su neto ugljikohidrat? Budući da su vlakna neprobavljivi ugljikohidrati, zapravo se ne razgrađuju u vašem sustavu. Umjesto toga, vlakna se kreću kroz vaš sustav, dok istovremeno pogoduju zdravlju crijeva, probavnog sustava i debelog crijeva. To znači da bi složeni ugljikohidrati, koji obično imaju veliku količinu dijetalnih vlakana, također imali ukupni neto broj ugljikohidrata. Neto ugljikohidrati su ukupna količina ugljikohidrata koju konzumirate kada oduzmete grame vlakana od ukupnog broja ugljikohidrata. Na primjer, ako kriška kruha od cjelovitih žitarica ima 20 grama ugljikohidrata, ali pet grama vlakana, to bi značilo da je neto broj ugljikohidrata 15 grama za tu krišku.

Ako unosite dovoljno vlakana, vaš neto broj ugljikohidrata je nešto što obično ne bi trebalo zabrinjavati. Neto broj ugljikohidrata obično je važan za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput keto, koja dopušta konzervativnih 20 grama neto ugljikohidrata dnevno ili manje. Svaka dijeta s manje od 130 grama ugljikohidrata (ili manje od 26% vaših dnevnih kalorija) smatrala bi se “niskom razinom ugljikohidrata”. Gdje pronaći složene ugljikohidrate?Ako želite dodati zdrave izvore složenih ugljikohidrata u svoju prehranu, Michalczyk je podijelila popis: Cjelovite žitarice: smeđa riža, kvinoja, kruh od cjelovitog zrna pšenice i zob. Mahunarke: leća, slanutak, crni grah, grašak. Povrće: slatki krumpir, tikva, brokula. Voće: jabuke, banane i bobičasto voće.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije