Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

Shutterstock
30.06.2024.
u 13:52

Može biti opasno...

Iako se pranje rublja na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja - ako ništa ekološki prihvatljivija -istraživanja su pokazala da to i nije baš dobra ideja i da bi se rublje ipak trebali trebalo prati na višim temperaturama.

Naime, odjeća koja se pere na niskim temperaturama, tvrde istraživači, može prenositi bakterije poput E. coli: ta bakterija živi na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37 C stupnjeva, što znači da ih niska temperatura od 30 C neće ubiti.

VEZANI ČLANCI:

Mikrobiolozi zato savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60 C stupnjeva, što posebno vrijedi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen. A da biste bili sigurni da ste se s pranjem riješili svih bakterija, stručnjaci savjetuju i da povremeno 'okrenete' i praznu perilicu. 

Praznu perilicu, kažu stručnjaci, upalite na najvišu temperaturu, na 90 C stupnjeva, kako biste se riješili svih bakterija. 

Majka 11-ero pokazala super trik za pranje bijelog veša: 'Da i bez namakanja ostane kristalno bijel'

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
14:31 30.06.2024.

Escherichia Coli NE živi na koži. Ona je dio crijevne flore i može biti sam na koži urogenitalne regije kod osobe koja ne vodi računa o higijeni ili se nije dobro obrisala nakon velike nuže. Pranje na 95st. svakako, ali samo bijelo upravo iz navedenog razloga, a ostalo se pere onako kako je napisano na deklaraciji jer će vlasnik ubrzo ostati bez artikla koji pere, bilo jer se upere, bilo ispere boja ili kompletno uništi.

SK
skupiduša
15:28 30.06.2024.

Stalno pametujete oko temperature pranja rublja. Odavno znamo da temperaturu pranja treba peilagoditi vrsti i boji tkanine, a ne stačno izmišljati "toplu vodu"!

Avatar Platonix
Platonix
18:13 30.06.2024.

I baš zato trenirke perem u veš loncu na šporetu na drva na sred dvorišta po cijeli dan. neš ti meni bakterije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije