za hlad i ukusne plodove

Nisu rezervirane samo za morske krajeve: Evo kako i u svom dvorištu možete posaditi smokvu

Stablo smokve na kojem su počeli rasti prvi plodovi
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
14.08.2024.
u 11:30

Smokve su među najstarijim uzgajanim voćkama, prvi put kultivirane prije više od 10.000 godina, što ih čini starijima čak i od maslina i vinove loze.

Smokvina stabla su zaista posebna, pogotovo ako imate sreću da jedno raste u vašem vrtu. Njihovo bujno zeleno lišće ne samo da je estetski privlačno već pruža i prijeko potreban hlad okolnim biljkama koje vole manje svjetla. Osim toga, smokve daju ukusno voće koje možete jesti izravno s drveta ili koristiti u raznim kulinarskim kreacijama, piše HouseBeautiful

Smokve nude i brojne druge prednosti. ‘S praktične strane, smokvina stabla su jednostavna za održavanje, zahtijevaju malo vode i lako se orezuju’, kaže Christian Douglas, nagrađivani krajobrazni dizajner iz Backyard Farm Company, ‘Ova stabla su izdašni proizvođači kada su izložena suncu, lako se razmnožavaju i mogu uspjeti u raznim klimatskim uvjetima, pod uvjetom da su zaštićena od hladnoće’. 

VEZANI ČLANCI: 

Smokve su među najstarijim uzgajanim voćkama, prvi put kultivirane prije više od 10.000 godina, što ih čini starijima čak i od maslina i vinove loze. Danas, kao i tada, uzgoj vlastite smokve nije težak zadatak. Ovdje su neki korisni savjeti za sadnju i njegu smokvina stabla.

Njega smokvina stabla

Smokvine stabla su ‘vrlo pouzdana i relativno jednostavna za uzgoj’, kaže Douglas. Uz pravilnu njegu, svake godine možete očekivati bogat urod smokava. Evo nekoliko ključnih točaka koje trebate imati na umu:

  • Voda: Za najslađe plodove, Douglas preporučuje duboko zalijevanje smokve samo jednom tjedno tijekom ljeta. ‘Smanjenje količine vode sprječava razrjeđivanje šećera, što rezultira slađim voćem’, dodaje. Ako želite veće stablo s gustom krošnjom, možete ga zalijevati dva puta tjedno.
  • Gnojivo: Važno je gnojiti smokvu u proljeće, čim pupovi počnu pucati, kako bi se osiguralo da stablo dobije potrebne hranjive tvari tijekom vegetacije. Douglas preporučuje korištenje uravnoteženog gnojiva sa sporim otpuštanjem, primjenjujući ga dva do tri puta od travnja do srpnja.
  • Berba: Smokve ne dozrijevaju nakon što su ubrane, pa ih treba brati tek kada su mekane na dodir. Pazite da ne oštetite voće prilikom berbe. Ako smokve ostanu tvrde, to može značiti da stablo ne dobiva dovoljno sunca za proizvodnju šećera.
  • Orezivanje: Smokve je najbolje orezivati u proljeće, otprilike dva tjedna nakon posljednjeg mraza. Ako grane smetaju ili postanu preduge, možete ih orezati i tijekom ljeta. Pri orezivanju nosite zaštitnu odjeću jer sok smokve može iritirati kožu.
  • Bolesti i štetnici: Smokvina stabla mogu biti osjetljiva na određene bolesti i štetnike. Redovito provjeravajte stablo i budite spremni poduzeti potrebne mjere ako primijetite probleme.

GALERIJA: Prirodna ograda koja štiti od pogleda i uljeza: donosimo opća pravila sadnje i održavanja živica

Stablo smokve na kojem su počeli rasti prvi plodovi
1/10

Sadnja smokve: Najbolje vrijeme za sadnju smokve je dok je stablo u stanju mirovanja, no točno vrijeme ovisi o klimi. U toplijim krajevima smokve se sade u jesen, dok je u hladnijim područjima bolje posaditi ih u proljeće nakon posljednjeg mraza. Smokve vole sunce, pa ih treba posaditi na sunčanom mjestu. ‘Smokve su porijeklom iz mediteranskog područja i obožavaju toplinu’, kaže Douglas. Ako živite u hladnijoj klimi, posadite smokvu uz jugozapadni zid kako bi upila što više topline.

Razmnožavanje smokve: Kada vaša smokva postane dobro uspostavljena, možete je razmnožiti i uzgojiti nove biljke. Najbolje je uzeti reznice zimi, kada stablo miruje. Odaberite granu debljine oko jednog centimetra, odrežite je pod kutom od 45 stupnjeva, umočite u hormon za ukorjenjivanje, i posadite u kompost.

VEZANI ČLANCI: 

Popularne sorte smokava

  • Black Mission: Ova sorta je poznata po slatkom, džemastom plodu i izvrsna je za sušenje. 
  • Jadranske smokve: Podrijetlom iz obalnih područja, ova sorta ima svjetlozelenu kožicu i slatko meso. Pogodna je za toplije krajeve. 
  • Brown Turkey smokva: Ova sorta je otporna na hladnije klime i često se uzgaja u sjevernijim regijama. 
  • Chicago Hardy: Idealna za hladnije zone, ova sorta može preživjeti temperature do -30°C. 
  • Desert King: Ova sorta preferira blaže klime i daje posebno slatke plodove.

Tko ne voli tulipane? Evo što možete učiniti ako ste zakasnili sa sadnjom:

Komentara 1

MO
montello
10:25 15.08.2024.

Super najbolje u desetom mjesecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije