Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena, a osim ploda, ljekovit je i korijen te lišće ove biljke koje se koristi za čaj protiv probavnih smetnji, prehlade i kostobolje.
Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Folati su bitni za naš organizam jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva.
Jagode sadrže obilje C vitamina te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.
Jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca, piše Alternativa za Vas.
Ovi slasni, crveni, plodovi pomoći će i ako imate glavobolju jer, za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.
Iako im je teško odoljeti u kombinaciji s čokoladom ili nekima sa šećerom, radije ove slatke plodove jedite bez ikakvih dodataka. Odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.
Foto: Danijel Berković/Pixsell
Jagode će vam pomoći ojačati imunitet, pomoći u bržem oporavku nakon bolesti, kod bolesti žući i jetre, u prevenciji želučanih bolesti, kod artritisa i reume, u liječenju anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka
Ako imate koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za vaš jelovnik jer imaju malo kalorija, a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.
Jagode su odlična proljetna namirnica koju biste svakako trebali jesti češće.
>>Ukusan je prilog jelu, ali ovo o blitvi će vas iznenaditi
ako niste alergični i imate svoje jagode jer one koje kupujete u centrima su sve samo ne prirodne i zdrave.