'brzo se naviknemo'

Nova studija o poslu i sreći: Suprotno uvjerenju, veća plaća ne uzrokuje povećanje zadovoljstva

shutterstock
05.05.2022.
u 07:00

Na veću se plaću kao i na sve bolje vrlo brzo naviknemo pa sreća uskoro izblijedi, a zadovoljstvo poslom ovisi i o nizu drugih čimbenika osim novca.

Nova je studija otkrila da; premda četiri od deset ispitanih vjeruje da bi im povećanje plaće povećalo i osjećaj zadovoljstva; kad je posao u pitanju više novca nikako nije garancija za sreću.

Konobari poručuju: Nemojte ovo raditi, od toga nam se diže kosa na glavi

1/8

I premda će premala primanja svakog učiniti nezadovoljnima, veća neće nužno dovesti do zadovoljstva, rekli su iz tvrtke Instaprint koja je napravila istraživanje, a prenosi Metro.

Prvi je razlog, kažu, to što se na veću plaću kao i na sve bolje vrlo brzo naviknemo pa sreća uskoro izblijedi. Nadalje, zadovoljstvo poslom ovisi o nizu čimbenika i novac nikako nije jedini; bitno je i koliko nam je posao zanimljiv, imamo li mogućnost usavršavanja, kakvi su međuljudski odnosi, itd. 

Uz to, ranije su napravljena istraživanja pokazala da je u zapadnim zemljama u zadnjih pedesetak godina kupovna moć stanovništva značajno narasla, ali je životno zadovoljstvo ostalo na istoj razini - a razina stresa i postotak ljudi koji pate od depresije su se povećali

Ukratko, veća će nas plaća učiniti sretnima na neko vrijeme, dok ju ne počnemo uzimati zdravo za gotovo. Kako stječemo više materijalnih dobara i više novca naša očekivanja rastu, stvari koje imamo ne čine nas više sretnima i potrebno nam je sve više i više kako bismo opet povećali svoje životno zadovoljstvo.

Posao iz snova: Traže ljude koji bi svako popodne spavali!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije