Prvi put u povijesti Večernjeg lista predstavljamo vam jedinstveni projekt koji je ujedinio visoku gastronomiju, mladost i kreativnost novih zvijezda hrvatske kulinarske scene te vrhunsku fotografiju i grafički dizajn. U Večernjakovu serijalu ljetnih kuharica, koje će početi izlaziti od ponedjeljka, 23. srpnja, u pet knjiga donosimo čak dvije stotine jela, više od tisuću fotografija na gotovo pet stotina stranica!
U projektu tijekom kojeg su naši reporteri, novinari i urednici putujući snimali i bilježili kako rade i što u svojim kuhinjama čaraju nove zvijezde hrvatske gastronomske scene obišli su zagrebački Green Gold centar i kuhinju Zorana Gajića u vinskom baru Dobra vina, otkrili što se krije iza štukatura Smaragdne dvorane hotela Regent Esplanade i kako izgleda carstvo chefice Ane Grgić, a Larisa Radin iz tvrtke Radin Gourmet savjetovala je kakvo suđe i pribor koristiti.
Odisejeve muke
Po jedinstvene recepture minimalističke kuhinje zaputili smo se u Novigrad do samozatajne Marine Gaši. Pogled na brodice vezane u marinu i novigradski zaljev koji se pruža iz kuhinje doveo je iskusnog kolegu fotoreportera Danijela Berkovića u ulogu Odiseja – snimati zahtjevne fotografije hrane puna tri dana ili se prepustiti zovu mora i kupanja. Slatkim mukama tu nije bio kraj, jer se snimanje nastavilo na samoj novigradskoj rivi u kuhinji neodoljivo šarmantnog prgavca Marina Rendić.
– S okusom soli, s okusom mora... – pjevušio je raspjevani Rendić u novootvorenom restoranu Pepebianco. More mu je, kaže, nova inspiracija pa iz njegovih tanjura doslovce iskaču škampi, krakove puštaju hobotnice, bockaju ježinci...
Šlag na kraju kulinarskih putešestvija bila su trodnevna pripetavanja u rovinjskom hotelu Monte Mulini kod direktora i chefa Tomislava Gretića.
Veliki mrgud, popularni Medek, tempo kuhanja i snimanja nije usporavao ni na trenutak. Suvereni vladar vrhunski opremljene kuhinje raspalio je rock iz zvučnika i kao na traci izbacivao deliciju za delicijom.
Mučenje da objašnjavaju sastojke, količine, proceduru i vrijeme pripreme Gretić je, šeretski se smješkajući, ostavio svojim suradnicima i “ispario” sa snimanja put dnevnih obaveza.
Praznik za oči i nepca
Mnogi će pomisliti kako snimanje kuharica znači i da smo cijeli mjesec samo putovali i jeli. No, iako bi to bio sjajan provod, razočarat ćemo vas. Da bi svaka od 200 fotografija jela bila savršeno snimljena, tanjur pred objektivom “pozira” i dvadesetak minuta, sve dok Danijel Berković ne uhvati najbolji kut. Fotografiranje hrane vrlo je zahtjevan posao i iziskuje koncentraciju, oštro oko i mirnu ruku te opremu kojom se takvi kadrovi mogu snimiti u visokoj kvaliteti. Zahtjevnost sastavljanja kuharica – koje će zasigurno privući vašu pažnju i naći mjesto u vašim zbirkama – osjetili su i kuhari. Zoranu Gajiću okrenuli smo naopako kuhinju i restoran, no, priznao je, bilo mu je koliko naporno i izazovno toliko i zanimljivo.
– Kuhanje se ne uči, ono se treba doživjeti. Najbolji je način za to putovati i istraživati kako kuhaju, jedu i žive drugi. Mediteran je moj izbor, a Azija i spajanje okusa izazov – kaže chef Zoran Gajić.
– Kulinarstvo je moja strast, kuhinja više od mjesta na kojem radim, a namirnice vrelo nadahnuća. Pravi je izazov upoznavati namirnice, kušati ih i spajati. Doživljaj je to poput slikanja ili kiparenja, no u njemu – osim oka – uživaju i nepca.