Nutricionisti stalno ponavljaju da je doručak zaista najvažniji obrok u danu, te da je započinjanje dana s hranjivim obrokom važnije nego što mnogi misle: jer osim što pomaže da razina šećera u krvi bude u normali, pomaže i da se preskoče kasnovečernji zalogaji, što je posebno važno onima koji se muče s viškom kilograma. Zbog toga stručnjaci savjetuju:
- Doručkujte svaki dan (bez izuzetaka); mnogo je dokaza za to da doručak poboljšava zdravlje i smanjuje indeks tjelesne mase (BMI), a istraživanja pokazuju da ćete vjerojatno tijekom dana sagorjeti više kalorija nakon što ste doručkovali, dok je preskakanje doručka povezano sa sagorijevanjem manje kalorija tijekom dan
- Izbjegavajte slatku hranu: žitarice, granola, zobene pahuljice i 'fit' pločice obično su samo druge riječi za proizvode pune šećera koji će vam smanji energiju i uzrokovati prejedanje kasnije tijekom dana. Potražite žitarice s manje od četiri grama dodanog šećera po porciji i nezaslađene mliječne proizvode, a najvažnije je da se klonite slatkih napitaka.
- Ujutro jedite nemasne bjelančevine poput jaja i nezaslađenih mliječnih proizvoda, peradi, mahunarki, graha i nemasnih komada govedine ili svinjetine i smanjite unos prerađenog mesnog mesa.
- Dobar bi doručak trebao sadržavati proteine, masnoće i ugljikohidrate, te vlakna.
Jednogodišnja djevojčica otplutala na luftiću s plaže: Vjetar ju je otpuhao gotovo 1,5 kilometar daleko
Evo nekoliko izvrsnih mogućnosti:
Zob
Kao cjelovito zrno zob je puna vlakana i bjelančevina na biljnoj bazi, te B vitamina i minerala uključujući željezo, kalcij i magnezij.
Uz to, zahvaljujući beta-glukanu zob se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a dokazano poboljšava i razinu kolesterola. Njena su vlakna kao gorivo za probiotike u tijelu, te prijateljskim bakterijama pomažu da prežive i razvijaju se.
Jaja
Prepuna vitamina A, D i B12, jaja su jeftin i hranjiv proizvod. Dva velika jaja sadrže više od 50 posto vitamina holina koji nam je potreban u danu, a koji utječe na pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.
Samo jedno jaje ima i oko osam grama proteina potrebnih gotovo svemu u našem tijelu: koži, krvi i kostima. Proteinima je potrebno više vremena da se probave nego ugljikohidratima, pa smo nakon jaja dulje i siti.
Sjemenke
Sezam, chia, suncokret, bundeva ili lan, sjemenke možete dodavati žitaricama, smoothiejima, pudinzima, čak i pecivima, a sadrže proteine, cink, magnezij, željezo i kalcij.
Također, sadrže i topiva vlakna koja mogu pomoći u smanjenju lošeg kolesterola (LDL), a istovremeno povećati dobar kolesterol (HDL).
.Grčki jogurt
Obični je grčki jogurt pun kalcija i probiotika, ali birajte one s pet ili više sojeva bakterijskih kultura po obroku.
Ako više volite slatko, ujutro jogurtu jednostavno dodajte voće. Grčki jogurt često je obogaćen i D vitaminom.
Banane
Banane pomažu da dulje budemo siti, a pune su folata i B vitamina koji pomažu u proizvodnji serotonina, koji može poboljšati raspoloženje i smanjiti tjeskobu.
Topiva vlakna također će pomoći u snižavanju kolesterola i spriječiti začepljenje arterija. Za srce, banane dodajte zdjeli zobi i žlici chia sjemenki ili oraha, piše Women's Day.
Prirodni trikovi protiv uboda komaraca: Koristite talog kave, limun, ružmarin...
U moje doba mladosti, zob su jeli konji. A ja već 45 godina ne doručkujem, i tjelesna BMI je idealna.