PUTOVANJE IZ SNOVA

Obišli smo našu najvišu planinu, pili čistu izvorsku vodu i želimo se sutra preseliti tamo

Foto: Domagoj Kunić
1/19
16.07.2024.
u 14:48

Cetina – Prirodna izvorska voda iz srca Parka prirode Dinara

Kada pomislimo na Hrvatsku, padaju na pamet slike jadranske obale, dugačke serpentine koje nalaze put kroz impresivne planine, naše drevne bukve i divovski hrastovi te bistre rijeke pružaju brojne mogućnosti za rekreaciju i uživanje te spadaju među najveća bogatstva Lijepe naše. Upravo su takve slike naša najbolja reklama za turiste koji se polako slijevaju na našu obalu i u unutrašnjost. Iz jedne od takvih “slika”, tj predivne prirode, dolazi prirodna izvorska voda Cetina, koja se puni u punionici tvrtke Naturalis d.o.o. Pub kvizaši, obratite pažnju, punionica je smještena u samom srcu Parka prirode Dinara, a iako dijeli ime s rijekom, Cetina nije voda iz rijeke i njezinog izvora, već dolazi iz zaštićenog vodonosnika. Upravo zbog te prirodne zaštićenosti nepropusnim geološkim naslagama, voda je obogaćena svojstvima vapnenačkog stijenja i, kako su nam objasnili u punionici, u samom procesu punjenja Cetina se ničime ne tretira, već ostaje potpuno prirodna i autentična.

Zato i nismo puno dvojili kada smo dobili poziv od ekipe iz Cetine koja je organizirala putovanje koje je uključivalo posjet njihovoj punionici, a usput smo prošli i kroz predivnu unutrašnjost Dalmacije. U veselom društvu u autobusu našlo se i poznatih lica, između ostalih pridružili su nam se Milan Majerović-Stilinović, Kasandra Fučijaš, Mija Dropuljić, Lana Mindoljević te Andrea Brnjić Šimek.

Foto: Domagoj Kunić

Naše malo putovanje je započelo upravo u Civljanima, gdje smo se iz prve ruke  uvjerili kako izgleda moderni pogon za punjenje vode i koji omogućuje maksimalno očuvanje okoliša, flore i faune u proizvodnom procesu. Stručna terminologija nam nije ostala toliko u sjećanju kao priroda, ali jednostavno rečeno, voda dolazi iz vodonosnog ležišta  i ono je zaštićeno od bilo kakvog onečišćenja. Prirodna izvorska voda Cetina u procesu punjenja nije podvrgnuta niti jednom postupku dorade, već ostaje potpuno prirodna i autentična..  

Svi smo se smjestili u autobus, naš vozač (koji je molio da ga ne imenujemo) puštao je sve muzičke želje koje su varirale od Miše do Pink Floyda i naš mini maturalac se mogao nastaviti. Pogledi su se nizali jedni za drugima, kroz prozore smo uživali u prekrasnim pejzažima unutrašnje Dalmacije što je putovanje učinilo još posebnijim. Voditelj pogona Mario Gašpar bio je zadužen objasniti nam više o svakom koraku proizvodnje – od zaštićenog vodonosnika, raznih vrijednosti minerala (čovjek iz glave vadi miligrame po litri kao da čita s papira), činjenice da Cetina ima optimalnu 7,6 PH vrijednost, do svima nam dobro poznate bočice. U suvremenom pogonu, čije održavanje godišnje iznosi oko pola milijuna eura usput rečeno, pazi se na svaki detalj, a to se vidi na svakom koraku. 

Foto: Domagoj Kunić

Prirodna izvorska voda Cetina kontinuirano se podvrgava stručnim analizama, koje kroz dugi niz godina pokazuju da ima sadržaj minerala, u kojem prevladavaju ioni kalcija i bikarbonata, karakterističnih predstavnika topivih vapnenačkih stijena. Prema analizi HZJZ-a, najveća vrijednost prirodne izvorske vode Cetina je upravo odsutnost svih ispitivanih onečišćivača. Uz to, rezultati mikrobiološke analize dokazuju izuzetnu čistoću vode, a time i njenu zdravstvenu ispravnost. Tehnolozi u internom laboratoriju svakodnevno analiziraju gotov proizvod, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Split redovito uzorkuje i kontrolira sastav vode u punionici.

Ono što je još zanimljivo je da, zahvaljujući svemu tome, Cetina ima i niski sadržaj natrija, što je danas kada svi unosimo previše soli kroz grickalice i razne rafinirane proizvode idealno za osvježenje, čak i za osobe čiji režim prehrane zahtijeva ograničen unos soli. 

Foto: Domagoj Kunić

Park prirode Dinara najmlađi je i ukupno dvanaesti park prirode u Hrvatskoj. Utemeljen u veljači 2021. godine drugi je najveći park prirode u zemlji koji se proteže na 630,52 km2 na području Splitsko-dalmatinske županije i Šibensko-kninske županije. Bez Parka prirode Dinara priča o Cetini ne bi bila potpuna, stoga je drugi dio putovanja bio predodređen osvajanju najvišeg hrvatskog vrha.

Iako mnogi misle da je najviši vrh u Hrvatskoj Vaganski vrh na Velebitu, sa svojih 1.757 metara ipak je osjetno niži od Sinjala na Dinari, najvišeg vrha u Hrvatskoj s 1.831 metara nadmorske visine. Uz Dinaru još vežemo Troglav i Kamešnicu, izvor rijeke Krke, rječicu Krčić, krška polja – Hrvatačko, Paško i Vrličko – te izvorišni i gornji tok rijeke Cetine. 

Osim prirodnih ljepota šuma i voda, područje Dinare je iznimno važno i kao izvor bogate georaznolikosti, mnogih vrsta flore i faune, endema te biološke raznolikosti prirodnih staništa. Područje broji više od tisuću biljnih vrsta, uključujući 75 nacionalnih endema te 20 endemskih vrsta životinja. Iako mi nismo bili te sreće, posjetitelji i planinari će nerijetko sresti i divlje životinje poput vuka, lisice, čaglja, lasice, kune, medvjeda, risa, divljeg vepra, divokoze i srne, a 87% područja parka ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000.

Foto: Domagoj Kunić

Nije ni čudo da su davni Iliri Dinaru smatrali svetim brdom (nemojte miješati s vrhom Sveto brdo koje se nalazi na Velebitu), a njeno ime po nekim teorijama povjesničara najvjerojatnije potječe od ilirskog plemena Dindari, koje je obitavalo na njenoj istočnoj strani, ali za to nema konkretnih dokaza. Kako god dobila ime, Dinara je među omiljenim odredištima planinara amatera i profesionalaca iz cijele regije, a osvojiti neki od vrhova pruža nezaboravan pogled na jedinstvenu prirodu koja ju okružuje.

Unatoč našoj velikoj želji, vremenski uvjeti nam nisu bili naklonjeni pa, unatoč optimizmu nekih među nama, ipak nismo išli do samog vrha, no iskustvo otkrivanja krajolika od kuda potječe prirodna izvorska voda Cetina zbog toga nije bilo nimalo manje impresivno. U slučaju da smo se odlučili za avanturu, tu su bili i HGSS-ovci – Jadran Kapović, sigurno ste vidjeli njegove prepoznatljive objave na društvenim mrežama, i Milena Šijan, koja je ima zanimljivu crticu u CV-u. Milena je 2009. godine bila je dio ženskog tima koji se popeo na Mt. Everest, a za taj pothvat se pripremala upravo na Dinari. Uz njih pridružila nam se i predstavnica inicijative Čisto podzemlje, Mia Mandarić kako bi nam, osim savjeta za sigurni boravak u prirodi, podijelili svoje znanje o netaknutom krajoliku “krova Hrvatske”, kako se još Dinara naziva.

Foto: Domagoj Kunić

Putovanje je bilo pravo uživanje i iskustvo koje bih svakako željeli ponoviti. Toliko toga smo naučili o Dinari, Dalmaciji i o prirodnoj izvorskoj vodi Cetina, ali i o tome koliko je Hrvatska predivna te kako ju nekada uzimamo “zdravo za gotovo”, a pod nosom imamo neke od najljepših lokacija na svijetu.

Tvrtka Naturalis d.o.o. osnovana je u ožujku 2002. godine u stopostotnom privatnom hrvatskom vlasništvu. Više o tvrtki Naturalis d.o.o. i prirodnoj izvorskoj vodi Cetina možete saznati na web stranici Cetine.


Sadržaj nastao u suradnji s Cetinom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije