Istarska delicija

Obožavaju je Hrvati, Talijani i Slovenci, miriše na djetinjstvo, a gotova je u 40 minuta

Jota
Foto: Shutterstock
1/5
02.10.2024.
u 15:00

Zima je pred vratima, a s njom i sezona prehlada i viroza. Ako tražite nešto ukusno, hranjivo i zdravo, donosimo recept koji će vam pomoći da se ugrijete i istovremeno ojačate imunitet.

Istra je u svako doba pravi raj za turiste, a šarmantni gradovi poput Rovinja, Poreča i Motovuna garantiraju nezaboravne uspomene. No, Istra nije samo ljetna destinacija, kako je neki percipiraju; ona sjaji kroz sva godišnja doba, a posebno u jesen i zimu kada joj priroda pridaje poseban šarm. Dok ljetne gužve nestaju, zima u Istri često donosi buru, vjetar koji prodire do kostiju, ali i kišne dane kada se povlačimo u domove, tražeći toplinu domaće kuhinje.

Foto: Shutterstock

Kad govorimo o istarskoj kuhinji, ne možemo zaobići tradicionalna jela poput fuža s tartufima, maneštre, pršuta, sira, fritaje s divljim šparogama i, naravno - jote. Ovaj jednostavni, ali iznimno bogati obrok priprema se od graha, kiselog kupusa, krumpira i domaće pancete, a često se dodaje i pokoja domaća kobasica. Njezini sastojci ne samo da su iznimno hranjivi, već pružaju i potrebnu dozu vitamina i energije za uspješnu borbu protiv zimskih hladnoća i bolesti. Kiseli kupus bogat je vitaminom C, željezom i kalcijem, a grah je izvrstan izvor proteina. Zato, ako želite okusiti pravu Istru, a istovremeno ojačati svoj imunitet, nećete pronaći bolji način od pripreme najukusnije jote prema ovom receptu.

Sastojci:

  • 500 g kiselog kupusa

  • 200 g krumpira

  • 250 g kuhanog šarenog graha

  • 200 g suhog mesa (npr. rebra ili istarska panceta)

  • 1 veći luk

  • 2-3 češnja češnjaka

  • 2 lista lovora

  • 1 žlica brašna

  • 1 žlica crvene paprike

  • 1 dl maslinovog ulja

  • Sol i papar po ukusu

Foto: Shutterstock

Priprema:

Suho meso (rebra ili pancetu) stavite kuhati u lonac s vodom. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok meso ne omekša. Nakon što se skuha, izvadite meso, a vodu u kojoj se kuhalo sačuvajte jer će ona biti baza za juhu.

U međuvremenu, ogulite i narežite krumpir na manje kockice. Kiseli kupus isperite pod hladnom vodom kako biste smanjili kiselost, zatim ga dobro ocijedite. U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok ne postanu zlatno smeđi.

Foto: Shutterstock

Dodajte kiseli kupus u lonac s lukom i češnjakom, te sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Zatim dodajte narezani krumpir, kuhani grah, lovorov list i suho meso koje ste prethodno skuhali. Zalijte sve s vodom u kojoj se kuhalo meso, dodajte još vode po potrebi, i pustite da se kuha na laganoj vatri.

Kada krumpir omekša, dodajte žlicu brašna i crvenu papriku kako biste zgusnuli juhu. Dobro promiješajte i pustite da se kuha još desetak minuta, dok se svi okusi ne sjedine.

Jotu začinite solju i paprom po ukusu. Ako volite malo pikantnije jelo, dodajte prstohvat chili papričice. Kada je jelo gotovo, maknite ga s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi dodatno proželi.

Foto: Shutterstock

Poslužite jotu s komadom svježeg kruha i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog istarskog jela. Kako biste doista osjetili duh Istre, koristite domaće proizvode iz Lidlovog asortimana 'Okusi zavičaja' i uživajte u toplini i jednostavnosti jote, baš kao što to Istrijani čine stoljećima.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije