Istra je u svako doba pravi raj za turiste, a šarmantni gradovi poput Rovinja, Poreča i Motovuna garantiraju nezaboravne uspomene. No, Istra nije samo ljetna destinacija, kako je neki percipiraju; ona sjaji kroz sva godišnja doba, a posebno u jesen i zimu kada joj priroda pridaje poseban šarm. Dok ljetne gužve nestaju, zima u Istri često donosi buru, vjetar koji prodire do kostiju, ali i kišne dane kada se povlačimo u domove, tražeći toplinu domaće kuhinje.
Kad govorimo o istarskoj kuhinji, ne možemo zaobići tradicionalna jela poput fuža s tartufima, maneštre, pršuta, sira, fritaje s divljim šparogama i, naravno - jote. Ovaj jednostavni, ali iznimno bogati obrok priprema se od graha, kiselog kupusa, krumpira i domaće pancete, a često se dodaje i pokoja domaća kobasica. Njezini sastojci ne samo da su iznimno hranjivi, već pružaju i potrebnu dozu vitamina i energije za uspješnu borbu protiv zimskih hladnoća i bolesti. Kiseli kupus bogat je vitaminom C, željezom i kalcijem, a grah je izvrstan izvor proteina. Zato, ako želite okusiti pravu Istru, a istovremeno ojačati svoj imunitet, nećete pronaći bolji način od pripreme najukusnije jote prema ovom receptu.
Sastojci:
-
500 g kiselog kupusa
-
200 g krumpira
-
250 g kuhanog šarenog graha
-
200 g suhog mesa (npr. rebra ili istarska panceta)
-
1 veći luk
-
2-3 češnja češnjaka
-
2 lista lovora
-
1 žlica brašna
-
1 žlica crvene paprike
-
1 dl maslinovog ulja
-
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Suho meso (rebra ili pancetu) stavite kuhati u lonac s vodom. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok meso ne omekša. Nakon što se skuha, izvadite meso, a vodu u kojoj se kuhalo sačuvajte jer će ona biti baza za juhu.
U međuvremenu, ogulite i narežite krumpir na manje kockice. Kiseli kupus isperite pod hladnom vodom kako biste smanjili kiselost, zatim ga dobro ocijedite. U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok ne postanu zlatno smeđi.
Dodajte kiseli kupus u lonac s lukom i češnjakom, te sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Zatim dodajte narezani krumpir, kuhani grah, lovorov list i suho meso koje ste prethodno skuhali. Zalijte sve s vodom u kojoj se kuhalo meso, dodajte još vode po potrebi, i pustite da se kuha na laganoj vatri.
Kada krumpir omekša, dodajte žlicu brašna i crvenu papriku kako biste zgusnuli juhu. Dobro promiješajte i pustite da se kuha još desetak minuta, dok se svi okusi ne sjedine.
Jotu začinite solju i paprom po ukusu. Ako volite malo pikantnije jelo, dodajte prstohvat chili papričice. Kada je jelo gotovo, maknite ga s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi dodatno proželi.
Poslužite jotu s komadom svježeg kruha i uživajte u svakom zalogaju ovog tradicionalnog istarskog jela. Kako biste doista osjetili duh Istre, koristite domaće proizvode iz Lidlovog asortimana 'Okusi zavičaja' i uživajte u toplini i jednostavnosti jote, baš kao što to Istrijani čine stoljećima.
Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.