Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neki mogu biti opasni

Obratite pažnju: Ovo su znakovi da imate kukce u kuhinji!

Shutterstock
18.04.2024.
u 08:00

Od vitalne je važnosti da ormarići budu čisti kako bismo spriječili pojavu kukaca. Obavezno dobro usisajte područje i dobro ga očistite, uz to uvijek bacite svu kontaminiranu hranu jer može privući životinjice

Ideja o bubama koje vrebaju u vašim ormarima i ulaze u vašu suhu hranu dovoljna je da vam se ježi koža. Iako su stvorenja bezopasna, stručnjak kaže da ćete možda morati brzo djelovati kako biste uklonili problem koji raste. Problem je u tome što su kukci tako mali - dugački samo milimetar - da ih je teško identificirati. Ashleigh Tosh, stručnjakinja s MuscleFood.com podijelila je uobičajene kuhinjske životinjice i svoje najbolje savjete kako ih se zauvijek riješiti, piše Mirror. 

"Uobičajene kukce poput žižaka u brašnu lako je uočiti - taman kukac ističe se u brašnu. Čim ih vidite, lako ih se riješite. Jednostavno bacite brašno i provjerite ostala pakiranja u blizini. Druge poput sirnih grinja su toliko sićušne da ih je gotovo nemoguće vidjeti, ali ne brinite, ove su potpuno bezopasne ako ih konzumirate", rekla je stručnjakinja. 

VEZANI ČLANCI:

Od vitalne je važnosti da ormarići budu čisti kako bismo spriječili pojavu kukaca. Obavezno dobro usisajte područje i dobro ga očistite, uz to uvijek bacite svu kontaminiranu hranu jer može privući životinjice. Biskvitne bube jedna su od najčešćih kukaca u kuhinjskim ormarićima. Vole se hraniti kruhom, začinima i brašnom. Stručnjakinja Ashleigh objasnila je da su dugački otprilike tri milimetra crvene i smeđe boje. "Da biste ih se riješili, morat ćete pronaći izvor i dubinski očistiti područje, uklanjajući ostatke hrane, jaja, ličinke i odrasle kornjaše." 

Tri puta veća od biskvitne zlatice je buba iz smočnice. Ovi insekti su tamne boje sa svijetlom trakom na leđima - što pomaže u njihovom prepoznavanju. "Naći ćete ove životinjice oko letvica i možda iza štednjaka gdje će jesti masnoću ili bilo koju hranu koja je ispala. Najbolji način da se riješite kukaca smočnice je insekticid ili toplinska obrada", stručnjakinja je komentirala:  Morate ukloniti svu hranu iz ormarića prije dubinskog čišćenja. Još jedna buba koja voli kuhinjske ormariće je brašnarica, koja radije jede hranu od žitarica kao i čisto brašno gdje često izleže jaja. Ove bube su crvene i smeđe boje i imaju antenicu. Za razliku od mnogih drugih buba, kukci brašnara nisu nužno štetni, ali će uzrokovati kontaminaciju hrane. Međutim, u dobrim uvjetima mogu živjeti i do šest mjeseci.

GALERIJA: Kokosovo ulje za prehranu, čišćenje, njegu... Odlični razlozi da ga imate u svojoj kuhinji! 

1/9

Ljudi također trebaju pripaziti na mlinskog moljca - poznatog i kao mediteranski moljac od brašna - koji također voli brašno. "Ako ih pronađete u svom domu, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti", rekla je Ashleigh. Ljubitelji sira trebaju se pripaziti sirnih grinja koje također jako vole ovaj mliječni proizvod. Obično preferiraju stare sireve s prirodnom korom i toliko su sitni da ih je teško vidjeti. Ako slučajno pojedete sirnu grinju, one su bezopasne. Također se mogu naći u vlažnom brašnu i nekim pohranjenim proizvodima.

I na kraju, najrjeđi kukac koji se može naći u vašim ormarima je rižin žižak. Ashleigh je komentirala: "Teško da ćete ih pronaći kod kuće - obično se nalaze u skladištima žitarica. Međutim, povremeno ih se može pronaći u grahu, ptičjem sjemenu, suncokretu i suhom kukuruzu. Morate paziti na crvenu ili smeđu bubu, dugu oko tri milimetra s crvenim ili žutim mrljama na poklopcu krila. Ako ih uočite, očistite svoje ormare i riješite se sve nezapečaćene hrane. Dajte prostoru duboku očistite i koristite insekticid ako je potrebno", kaže. 

Kuhar otkrio dva predmeta koja uvijek trebate imati u svojoj kuhinji: Bez toga ne možete!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije