SVI JE VOLE

Čudesna čokolada: Asteci su vjerovali da je dar bogova, a kraljevi su je pili da povećaju seksualnu moć

shutterstock
12.08.2024.
u 07:00

U američkim kolonijama kako se koristio i kao platežno sredstvo pa se za deset zrnaca mogao kupiti zec, a za stotinu rob

Nazivali su je hranom bogova, a u njoj su uživali još Asteci i Maje šest stoljeća prije nove ere. Služila je kao platežno sredstvo, a vjerovalo se da ima čudesna, ljekovita svojstva. Riječ je, dakako, o čokoladi, koja je danas jedna od omiljenih namirnica na svijetu. Ova poslastica ima i svoj dan koji se obilježava svake godine 7. srpnja.

Danas postoji bezbroj vrsta čokolade, različitih okusa i oblika, no valja znati kako se na samim počecima ona konzumirala isključivo kao napitak. Spremala se od zrna kakaovca za koja su Asteci vjerovali da su na Zemlju stigla direktno od bogova. Zbog toga su držali kako ispijanjem čudesnog, gorskog napitka i sami postaju mudriji i produhovljeniji.

VEZANI ČLANCI:

Kava je tada, ali i stoljećima kasnije, bila gorki napitak čiji okus su Indijanci upotpunjavali čilijem, a Europljani kasnije cimetom, šećerom i drugim začinima.

Kakaovac su u Europu iz Južne i Srednje Amerike prvi donijeli istraživači Novoga svijeta početkom 15. stoljeća. Prvo se spravljala na španjolskom kraljevskom dvoru, na kojem su vjerovali da ima afrodizijačka svojstva pa ju je sam kralj obavezno pio prije obavljanja bračnih dužnosti. Smatrali su je i lijekom za vrućicu, kostobolju i druge bolesti, a u Europi su postojale tzv. kuće čokolade u koje su ljudi dolazili liječiti razne tegobe.

GALERIJA: Profesorica povijesti od kruha radi pravu umjetnost

1/15

S obzirom da se uvozio iz dalekog svijeta, kakao je bio vrlo skup i mogli su si ga priuštiti samo najbogatiji. U nekim zapisima se spominje kako se u američkim kolonijama koristio i kao platežno sredstvo pa se za deset zrnaca mogao kupiti zec, a za stotinu rob.

Čokolada kakvu poznajemo danas, slastica u čvrstom obliku, nastala je u 19. stoljeću zahvaljujući razvoju industrije i tada, zbog lakšeg transporta i niže cijene, postaje pristupačnija širokim masama.

Iako se danas u čokoladi uživa u svim dijelovima svijeta, ekolozi upozoravaju kako bi ona uskoro ponovno mogla postati luksuz za rijetke, i to zbog masovnog uništenja tropskih šuma i sve češćih oboljenja stabala kakaovca.

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije