AUTOR KNJIGE 'MINDLESS EATING' SAVJETUJE

Organizirajte svoje prehrambene navike

27.01.2009.
u 14:03

Tijekom cijelog dana, od trenutka kada smo otvorili oči pa sve do ponovnog odlaska u krevet, mi na neki način razmišljamo o hrani te odlučujemo što ćemo i na koji način jesti. Ako postoji problem pretilosti, samo razmišljanja i odluke o dijeti, kao i kombiniranje jelovnika, ponekad znaju prilično iscrpiti. Doktor Brian Wansink, autor knjige "Mindless Eating", što bi u prijevodu značilo "Jesti bez pameti", tvrdi da si možemo pomoći organiziranjem svojih prehrambenih navika. Stoga vam dajemo nekoliko savjeta kako olakšati svoje prehrambene izbore.

Jedan od prvih savjeta dr. Wansinka jest da uklonite skrivene zamke u kuhinji i to tako da uredite svoj frižider i smočnicu tako da vam zdrava hrana bude prvo za čim ćete posegnuti. Kaloričniju hranu stavite u pozadinu, a ako imate kolač ili tortu s primamljivom glazurom pokrijte je folijom kako je ne biste vidjeli svaki put kada otvorite frižider. Imajući mnoštvo zdrave hrane pred sobom, morat ćete je pojesti ne bi li otvorili put do kaloričnijih poslastica, tvrdi Wansink te dodaje kako i u ovom slučaju vrijedi stara poslovica “Daleko od očiju, daleko od srca”.

Drugi, ali ne i manje važan savjet dr. Wansinka je pokušaj smanjivanja porcija. Dakle, ako ste još uvijek gladni i nakon što ste pojeli svoj umanjeni obrok radije pričekajte nekoliko minuta da osjetite sitost, nego da "trčite" po drugi tanjur.

Ojećate li se ponekad kao da vas čokolada na polici ili stolu za kojim sjedite jednostavno doziva da je pojedete? Čak i ako odolite prvih šezdeset puta, samo jedna pomisao na nju u minuti navest će vas da se predate u roku od jednoga sata. Rješenje je, prema dr. Wansinku, udaljiti čokoladu na nekoliko metara. Put do poslastice dat će vam vremena da se predomislite i odolite iskušenju

Još jedan od savjeta iz knjige jest da uživate u večeri, posebno ako je jedete u restoranu. Tko ne bi uživao u večeri bez kuhanja? Odlazak u restoran prepun je gastronomskih odluka. Hoćete li pojesti do kraja? Probati hranu koju je naručilo društvo? Naručiti više vrsta kruha? U bilo kojem slučaju, primjenite pravilo da od četiri priloga, bio to aperitiv, desert, alkohol ili kruh nikad ne uzmete više od dva. Tako ćete restoran napustiti puna želuca - niti gladni, niti previše siti.

Istraživanja doktora Wansinka pokazala su da ljudi koji uživaju u brzoj hrani često rade grešku u jelovniku. Primjerice, između hamburgera i sendviča od salame, ljudi najčešče odabiru sendvič jer misle da je manje kaloričan. Uz taj objed, naručuju i sok ili desert, ne znajući da je navedeni sendvič kaloričniji od “pečenog” brata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije