Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA BRUTALNOST

Osuđen zbog trovanja i veleizdaje: Smaknuće engleskog kuhara proglašeno najokrutnijim u povijesti

shutterstock
04.07.2024.
u 16:30

Strašnu kaznu osmislio je sam engleski kralj, a pogubljenje Richarda Roosea, koje i danas izaziva nevjericu, stigle su gledati mase ljudi

Pogubljenja su kroz povijest bila najnormalniji način kažnjavanja za teške zločine, no neka su bila okrutnija od drugih. Prema mnogim povjesničarima, najokrutnije smaknuće u povijesti dogodilo se u 16. stoljeću, za vrijeme kraljevske dinastije Tudor u Engleskoj, a glavni protagonist ove priče bio je Richard Roose, kuhar Johna Fishera, biskupa od Rochestera, prenosi LADBible.Ono što se njemu dogodilo 1531. i danas sablažnjava svijet.

Dok je radio u domu svog šefa u Lambethu, Roose je optužen za trovanje biskupovih gostiju, što je bio ozbiljan zločin. Netko je rekao da je kuhar dodao sumnjiv prah u kašu za goste, kao i u posude za dvojicu prosjaka. Kada su se svi iznenada razboljeli, Roose je pobjegao. Iako su biskupovi gosti preživjeli, prosjaci su umrli.

VEZANI ČLANCI: 

 

Roose je brzo uhapšen i odveden u Londonski toranj, gdje je bio podvrgnut mučenjima kako bi priznao što je točno učinio. Tvrdio da mu je rečeno da doda prah u hranu kao šalu i da nije znao da će to nekoga ubiti.

Ali, kralj Henry VIII, donio je zakon kojim je trovanje proglasio zločinom veleizdaje. 28. veljače 1531. Henry VIII je obavijestio Parlament o zavjeri trovanja te je Roose osuđen na smrt temeljem onoga što je kralj rekao, a ne na temelju konkretnih dokaza. Kraljeva riječ je bila konačna.

GALERIJA Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan

1/6

Henry je otišao i korak dalje, odlučivši promijeniti kaznu za zločin veleizdaje. Standardna praksa za veleizdaju podrazumijevala je da kriminalca vuku ulicama kolima, zatim ga objese, te mu uklone genitalije i izvade unutrašnje organe. Međutim, Henry je u slučaju Roose odlučio biti malo kreativniji, odlučivši da će ga dati živog skuhati.

Na dan smaknuća masa ljudi se okupila u Smithfieldu u Londonu. Roose je doveden pred njih i tri puta je uronjen u ogroman kotao vrele vode, sve dok nije umro. Njegova priča i danas šokira pa i danas na društvenim mrežama izaziva brojne komentare, uključujući i zaključak kako je čovjek najokrutnije od svih živih bića na svijetu.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije