supernamirnica

Ova žitarica ima vrlo malo masti i kalorija, a odlična je za zdravlje

Amarant
Foto: Thinkstock
1/2
07.12.2014.
u 10:15

Njegova posebnost ogleda se u sadržaju lizina, esencijalne aminokiseline koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini.

Amarant je visokohranjiva namirnica koja po sadržaju kvalitetnih bjelančevina nadmašuje ostale žitarice.

Njegova posebnost ogleda se u sadržaju lizina, esencijalne aminokiseline koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini.

Izvanredan je izvor biljnih vlakana i minerala (željeza, magnezija, fosfora, bakra i mangana), a ima vrlo malo masti i kalorija. Sadrži tri puta više biljnih vlakana i pet puta više željeza od pšenice, a samo 60 g kuhanih sjemenki amaranta pruža 80% preporučene dnevne doze kalcija.

Preporučuje se u prehrani trudnica zbog velikog bogatstva željezom i drugim hranjivim tvarima nužnim za rast i razvoj fetusa.

Kako ga koristiti

Svjež sok od listova ublažava respiratorne tegobe (bronhitis, astma i kašalj). Kombinirate li ga s drugom žitaricom (kao što je proso), dobit ćete sastav bjelančevina sličan mesu, što je izuzetno značajno u prehrani vegetarijanaca i tijekom posta. Odlično se kombinira i s rižom, grahom, a u desertima sa zobenim mlijekom, kokosom, rogačem i čokoladom.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ako volite grickalice, zdrava varijanta su – kokice od zrna amaranta! Možete ih pomiješati s pahuljicama, cornflakesom i suhim voćem te uživati u zdravom doručku koji će vam pružiti energiju neophodnu za početak dana.

>>Ova najmanja tjestenina na svijetu odlična je za zdravlje

>>VIDEO Koraba - novo hit povrće među vegeterijancima

Komentara 1

Avatar patkovic
patkovic
15:54 07.12.2014.

kolko to rodi po jutru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije