Postoji li kolač koji više simbolizira blagdane od talijanskog panettonea? Ova tradicionalna slastica većinom se kupuje gotova u trgovini, ali zašto ne biste ove godine iznenadili ukućane i goste i pripremili ga potpuno sami? Imamo super recept s kojim nećete pogriješiti.
Treba vam:
490 g glatkog bijelog brašna
100 g šećera
2 cijela jaja i 3 žumanjka
Pola šalice maslaca, omekšalog
180 ml vode
1 žličica suhog kvasca
1 žličica soli
Korica jedne naranče
Korica jednog limuna
2 žlice arome vanilije
1 i 1/2 šalica suhog voća - grožđice, brusnice, višnje
60 ml ruma
Istraživanje pokazalo: Ovo je najstresniji dio blagdana, slažete li se?
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte vodu, žumanjke, jaja, korice i vaniliju.
U drugu stavite brašno, šećer, kvasac i sol i promiješajte. Nakon toga dodajte smjesu od jaja i umijesite rukama, dodajte maslac i ponovite postupak dok ne formirate tijesto koje treba biti jako ljepljivo i mekano. Stavite ga u nauljenu zdjelu i prekrijte plastičnom folijom. Pustite da se diže na toplom, vlažnom mjestu oko 90 minuta.
Za to vrijeme u jednoj zdjelici natopite suho voće u rum i povremeno promiješajte.
Kada se tijesto dignulo, dodajte mu voće, umijesite i prebacite u papirnati kalup za panettone. Opet pustite da se diže, ovoga puta nepokriveno, nekih sat i 15 minuta - ili dok blago ne pređe rubove papira. Stavite kalup na nisku posudu za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite panettone 40 minuta - dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kolača.
Izvadite iz pećnice i zabodite dva štapića za ražnjiće u dno tako da budu paralelni. Okrenite panettone naopako i tako ga stavite u jedan veliki lonac - da ima prostora na dnu. Ostavite da se potpuno ohladi i spremno je za posluživanje, prenosi ricardocuisine.com.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?