Mljac

Ove kremšnite mogu napraviti i početnici, okus i tekstura su poput pravih samoborskih

Samoborske kremšnite
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
02.10.2024.
u 14:59

Lagana krema, smještena između dva sloja hrskavog tijesta, već desetljećima osvaja srca svih sladokusaca

Središnja Hrvatska srce je naše domovine. Zagrebačke ulice, trgovi i parkovi prepuni su povijesnih građevina, muzeja i galerija, ali i mladenačke energije i kreativnosti. Karlovac, grad na četiri rijeke, poznat je po svojoj zvjezdastoj tvrđavi i bogatoj povijesti obrane, dok je Samobor, maleni grad u zagrljaju prirode, dom najpoznatijih i najfinijih kremšnita, ali i starih legendi i mitova. Daleko najpoznatija je ona o zlokobnoj kornjači koju je, prema predaji iz 15. stoljeća, stvorila grofica Barbara Celjska, poznata kao Crna kraljica. Kao kaznu za grešnost Samoboraca, kornjača je proždrljivo tražila da joj se žrtvuju djeca iz grada. Strah je zavladao sve dok nije ostalo živo samo jedno dijete – dijete same Crne kraljice. Kada je kornjača krenula prema njenom djetetu, očajna kraljica zatražila je pomoć od Samoboraca. Oni su pristali, ali pod uvjetom da napusti grad. Nakon njihove molitve kod crkvice sv. Mihalja, grom je udario kornjaču i okamenio je. Ipak, legenda kaže da kornjača nije zauvijek okamenjena – ako se u Samoboru ponovno pojavi veliko zlo, ona će oživjeti.

Samoborske kremšnite
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

No, kulturna baština Središnje Hrvatske nije sačuvana samo u usmenim predajama, knjigama i muzejima, već i u svakodnevnom životu. Od proslave Martinja, kada se krsti mlado vino, do fašnika u Samoboru gdje maskirani sudionici slave kraj zime, svaki običaj, festival ili lokalna svečanost, prilika je da se ožive stare tradicije.


Recept za savršene kremšnite

Nema boljeg načina za očuvanje tradicije nego kroz hranu. Recepti koje naslijedimo od naših baka i djedova nose sa sobom ne samo okuse, već i priče, uspomene i duh prošlih vremena. U Središnjoj Hrvatskoj, tradicionalna kuhinja temelji se na jednostavnim, ali nevjerojatno ukusnim jelima koja spajaju utjecaje iz susjednih regija i država – od Slavonije i Dalmacije do Austrije i Mađarske. Štrukli, pite, domaće juhe i bogati gulaši dio su svakodnevne trpeze, no kada je riječ o slatkom, kremšnita je „kraljica stola“. I dok se mnogi slastičari širom zemlje natječu u tome tko će napraviti savršene kremšnite, recepti iz Samobora ostaju neprikosnoveni.

Ako želite iskusiti pravu kremšnitu, ne morate putovati do Samobora već je možete pripremiti i kod kuće, koristeći najbolje domaće sastojke.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta

  • 1 l mlijeka

  • 6 svježih jaja, po mogućnosti domaćih

  • 250 g šećera

  • 2 vanilin šećera

  • 120 g glatkog brašna

  • 50 g maslaca

  • prstohvat soli

  • šećer u prahu za posipanje

Samoborske kremšnite
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Priprema:

1. Priprema lisnatog tijesta

Prvo pripremite lisnato tijesto i zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte tijesto na tanko i podijelite ga na dva jednaka dijela. Stavite svaki dio tijesta na papir za pečenje i pecite ga u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta, dok ne postane zlatnosmeđe boje i hrskavo. Nakon pečenja, ostavite tijesto da se potpuno ohladi.

2. Priprema kreme

U velikom loncu zagrijte 900 ml mlijeka na srednjoj vatri dok ne počne kuhati. U međuvremenu, u drugoj posudi pomiješajte žumanjke sa 200 g šećera, vanilin-šećerom i brašnom. Smjesu dobro izradite mikserom dok ne postane glatka i bez grudica.

U smjesu polako ulijevajte preostalih 100 ml mlijeka, neprestano miješajući, kako biste dobili ujednačenu smjesu. Kada mlijeko u loncu zavrije, polako ga dodajte smjesi jaja, neprestano miješajući kako bi se sve dobro povezalo.

Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok se krema ne zgusne i postane glatka. Na kraju, umiješajte maslac u toplu kremu i miješajte dok se maslac ne otopi i potpuno sjedini s kremom.

Samoborske kremšnite
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

3. Spajanje kreme i tijesta:

U čistoj posudi umutite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti. Postupno dodajte preostalih 50 g šećera i nastavite miksati dok ne dobijete sjajni i čvrsti snijeg.

U toplu kremu lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka, pazeći da zadrži prozračnost i laganost. Na dno kalupa za kolače stavite prvi sloj pečenog lisnatog tijesta i ravnomjerno ga prelijte kremom. Lagano zagladite površinu i prekrijte kremu drugim slojem lisnatog tijesta.

4. Hlađenje i posluživanje:

Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje 3 do 4 sata, a idealno preko noći. Prije posluživanja, kremšnitu narežite na kocke, obilno pospite šećerom u prahu i uživajte u svakom zalogaju!

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to jeste li u Samoboru, Zagrebu ili bilo kojem drugom gradu, kremšnite, pripremljene s domaćim proizvodima iz Lidlovog bogatog asortimana "Okusi zavičaja" zasigurno će oduševiti vaše nepce. Ako vam ih se ipak ne da pripremati, gotove kremšnite iz njihove linije savršena su alternativa koja će vam uštedjeti vrijeme, ali pružiti isti užitak.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije