Bez obzira na to kako ih jedete, orašasti plodovi su ukusni, a ono najvažnije je da imaju velike nutritivne vrijednosti i brojne zdravstvene prednosti. No, koji su najzdraviji orašasti plodovi koje možete jesti i koje su točno njihove zdravstvene dobrobiti? Nutricionisti su otkrili koje vrste trebate jesti za vaše srce, zdravlje kože, funkcioniranje mozga i još mnogo toga, piše Mind Body Green.
Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:
- Orašasti su odličan izvor biljnih proteina, masti zdravih za srce, vitamina, minerala i vlakana. Svaki sadrži velike količine hranjivih tvari. No, ne bih rekla da je jedna vrsta zdravija od druge, Radije bih potaknula ljude da pronađu orašaste plodove u kojima uživaju i uključe ih u svoj obrazac prehrane - objasnila je nutricionistica Maya Feller.
Ovisno o vašim zdravstvenim ciljevima, nutritivni profil nekih orašastih plodova može biti korisniji od drugih. Stručnjaci su raščlanili neke od najhranjivijih orašastih plodova i objasnili kako oni mogu utjecati na vaše zdravlje.
Bademi - najbolji za zdravlje kože
Stručnjaci tvrde da su bademi orašasti plodovi s najviše vitamina E, antioksidansa koji podržava zdravlje kože štiteći stanice kože od štetnih učinaka slobodnih radikala uzrokovanih zagađenjem, UV zrakama, dimom cigareta i drugim čimbenicima. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Phytother Research, otkrila je da se izraženost bora smanjila kada su žene u postmenopauzi konzumirale 20 posto svojih dnevnih kalorija u bademima tijekom 16 tjedana.
Kikiriki - najbolji za ublažavanje stresa
Osim što je ukusan, istraživanja pokazuju da kikiriki, iako tehnički nije vrsta orašastih plodova, već jestiva sjemenka mahunarki, sadrži niz zdravstvenih dobrobiti. Prema jednom istraživanju, konzumacija 25 grama kikirikija svaki dan, može pomoći u smanjenju razine kolesterola, zahvaljujući zdravoj količini mononezasićenih i polinezasićenih masti u hrani. Osim toga, istraživanja sugeriraju da bioaktivni spojevi u kikirikiju mogu pomoći u smanjenju razine stresa, kao i poboljšati pamćenje.
Indijski oraščići - najbolji za visoki krvni tlak
Osim što su krcati magnezijem, koji podržava opuštanje mišića, rad živaca i proizvodnju energije, plus željezo koje je odlično za imunološki sustav, studije pokazuju da indijski oraščići mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola i stoga održavati stabilnu razinu krvnog tlaka.
Pistacije - najbolji cjeloviti izvor proteina biljnog porijekla
Pistacije imaju kompletan izvor biljnih proteina, što znači da imaju potpuni profil aminokiselina. Pistacije su također dobar izvor vlakana i sjajan izvor zdravih masnoća, što ih čini zasitnim međuobrokom ako ste u pokretu ili vam treba brzo povećanje energije.
Orasi - najbolji za zdravlje mozga
U pregledu podataka o ljudima i životinjama iz 2020. godine objavljenom u časopisu Nutrients, navedeno je da jaka antioksidativna i protuupalna svojstva oraha mogu igrati ulogu u zaštiti mozga od kognitivnog pada.
Pekan orasi - najbolji za zdravlje srca
Ovi orašasti plodovi imaju posebno visok udio antioksidansa, a prehrana s visokim udjelom antioksidansa može spriječiti kronične bolesti poput raka i bolesti srca, kao i pomoći u prevenciji i popraviti oštećenje stanica koje može dovesti do znakova starenja. Jedna studija iz 2014. godine objavljena u časopisu Nutrients, također je otkrila da je prehrana bogata pekan orasima pomogla smanjiti rizik od kardiometaboličkih bolesti kod zdravih sredovječnih i starijih odraslih osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću.
Makadamija orasi - najbolji za snižavanje kolesterola
Otprilike 80 posto masti u orasima makadamije su mononezasićene masti, zdrave masti za koje je poznato da snižavaju kolesterol. Također, imaju najmanje ugljikohidrata.
Brazilski oraščići - najbolji za zdravlje štitnjače
Brazilski oraščić poznat je po sadržaju selena, a on je bitan element u tragovima koji potiče ravnotežu hormona, te posebno štitnjače. Preporučuje se da pojedete jedan do dva brazilska oraščića svaki dan.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu: