Postoje sirevi koji oduševljavaju mnoge, oni s ograničenim brojem obožavatelja, ali i jedan koji nosi titulu najopasnijeg na svijetu – Casu Marzu. Ovaj neobični sir sa Sardinije, poznat i kao ‘pokvareni sir’, izaziva podijeljene reakcije. Dok ga neki smatraju delicijom s bogatom tradicijom, drugi ga izbjegavaju zbog nesvakidašnjeg načina pripreme i potencijalnih rizika po zdravlje, piše 20 minuten.
Casu Marzu nastaje od ovčjeg sira koji postaje dom sirnim mušicama, čije ličinke razgrađuju unutrašnjost sira, stvarajući mazivu teksturu i intenzivan okus, usporediv s gorgonzolom, ali s jedinstvenim, oštrim završetkom.
Međutim, konzumacija ovog sira nije bezopasna – gutanje živih crva može oštetiti probavni trakt, a neizbježna kontaminacija bakterijama poput salmonele dodaje još jedan sloj opasnosti.
Unatoč tome što je njegova prodaja zabranjena unutar Europske unije zbog higijenskih i sigurnosnih razloga, Casu Marzu i dalje ostaje dio kulturne baštine Sardinije, gdje se potajno prodaje po visokim cijenama, privlačeći ljubitelje neobičnih gastronomskih iskustava.