Paradižet u Dalmaciji ili šnenokle u kontinentalnom dijelu Hrvatske slastica je koju su često pripremale naše bake kada bi nekoga od ukućana ulovila "glad za slatkim". I nas je ulovila "glad" za mirisima i okusima iz djetinjstva pa smo se prisjetili omiljenih jela bez kojih naše djetinjstvo ne bi bilo isto.
Za pripremu je potrebno oko pola sata i ovi sastojci:
4 bjelanjka
4 žumanjka
4 žlice šećera
litra mlijeka
10 komada keksa petit beurre
korica limuna
U zdjelu za posluživanje poslažite kekse. Izmiješajte žumanjke i tri žlice šećera mikserom i naribajte limunovu koricu. Stavite mlijeko da prokuha i istucite snijeg od bjelanjaka i jedne, preostale, žlice šećera. U uzavrelo mlijeko žlicom stavljajte snijeg od bjelanjka (žličnjake) i kratko kuhajte u mlijeku, zatim ih slažite na kekse. U preostalo mlijeko dodajte izrađena jaja sa šećerom, kuhajte 2-3 minute, a potom sve izlijte u zdjelu preko keksa i žličnjaka.
Pustite da se ohladi, po želji naribajte tamnu čokoladu i ostavite u hladnjaku da se ohladi do serviranja.
Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti
Mene je moja žena ulovila na šnenokle i krempite, lijepe oči velike grudi, uzak struk su samo pomogli da me domami. Onda me kolačima oborila i sve poslije je bilo kasno i svaki otpor je bio uzaludan jer bi ona samo napravila krempite ili šnenokle. Zato sam i bio nagurao do 126kg (sada imam 110kg), to je njezina krivnja - hahahaha!