ZLATO U BOCI

Pazite da vam ne prodaju mačka u vreći: Evo kako prepoznati pravo maslinovo ulje!

shutterstock
25.08.2024.
u 07:00

Iza naziva ekstra djevičansko krije ulje koje je proizvedeno izravno iz ploda masline mehaničkim postupkom, koje sadrži 0,8 grama slobodnih masnih kiselina

Vjerojatno ste ovih dana putujući na more uz lokalne prometnice primijetili mnoštvo štandova s domaćim proizvodima, među kojima se mogu pronaći i boce skupocjenog maslinovog ulja. Naravno, ne nudi se ništa osim ekstra djevičanskog ulja, kao da se drugo u našim krajevima i ne proizvodi. No, je li baš svako koje nam nude proizvođači ekstra kvalitete?

Sasvim sigurno da nije, no srećom postoje načini da se provjeri je li ulje zaista vrhunske kvalitete, kako tvrdi većina prodavača.

VEZANI ČLANCI:

Prije svega morate znati da se iza naziva ekstra djevičansko krije ulje koje je proizvedeno izravno iz ploda masline mehaničkim postupkom, koje sadrži 0,8 grama slobodnih masnih kiselina. Djevičansko maslinovo ulje proizvodi se na isti način, no ono sadrži 2 grama slobodnih masnih kiselina, dok ono s više kiselina od toga nazivamo lampante djevičanskim uljem.

U drugoj pak kategoriji, koja podrazumijeva još nižu kvalitetu, nalaze se rafinirano ulje, kombinacija rafiniranog i djevičanskog te ulje proizvedeno od komine masline.

GALERIJA: Alergični ste na dlaku, a silno želite psa? Ovo su pasmine koje su sasvim bezopasne za alergičare!

1/8

Na žalost, mnogi prodavači i ulja niže kvalitete pokušavaju prodati kao ekstra djevičansko, što potvrđuje i činjenica da se u svijetu prodaje oko 70 posto lažnog maslinovog ulja. Kako biste bili sigurni da ne kupujete mačka u vreći već pravu kvalitetu, prilikom odabira maslinovog ulja pripazite na nekoliko detalja koje su otkrili iskusni maslinari.

Jedno od svojstava koje upućuje na vrhunsku kvalitetu ulja jest miris koji je teško dodati lažnom ulju. Provjerite ga tako što ćete u malu čašicu za žestoka pića naliti ulja te čašicu prekriti ruku, tako da se ulje lagano zagrije. Ako je pravo, nakon što maknete ruku ono će mirisati po voću, travama ili orašastim plodovima.

Kvalitetu možete provjeriti i kušanjem. Pravo ulje imat će bogat, intenzivan okus koji je kombinacija gorčine i pikantnosti, dok 'lažnjaci' imaju umjetan, ponekad i pomalo mliječan okus. Kad je pak riječ o boji, ekstra djevičansko ulje je zlatno žuto.

Postoji još jedan trik uz pomoć kojega ćete otkriti je li ulje koje ste kupili pravo. Bocu stavite u hladnjak na 24 sata, a ako se ulje za to vrijeme zgusne, budite sigurni da je kvalitetno. Ako pak ostane u tekućem stanju, znači da sadrži određene dodatke te se nikako ne može nazivati ekstra djevičanskim.

Ovo je sedam najbizarnijih europskih jela. Jeste li ih kušali?

1/7
Ključne riječi

Komentara 1

MA
Machak
23:57 25.08.2024.

Jel vi shvaćate kakve ste besmislice napisali? Sve te testove mogu obaviti nakon što sam ulje kupio. I jedino što ću doznati je da sam bacio pare. E hvala vam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije