Virovitičko-podravska županija

Plemićki odmor u Slavoniji i Podravini: Ovih pet dvoraca i kurija nemojte propustiti

Virovitičko-podravska županija
Foto: Matija Rođak
1/7
15.10.2024.
u 13:31

Tražite li inspiraciju za putovanje na kojem se spajaju povijest, priroda i hedonizam, prekrasna Plemićka ruta Virovitičko-podravske županije pravi je odabir

Želite li na odmoru osjetiti dašak luksuza i uživati u ukusnim jelima dvaju poznatih gurmanskih regija Slavonije i Podravine, spakirajte kofere i otputujte u Virovitičko-podravsku županiju. Njezina jedinstvena Plemićka ruta povezuje najljepše atrakcije, a volite li povijesne ambijente, ove dvorce i kurije nemojte propustiti.

Dvorac Janković u Suhopolju

U blizini Virovitice živopisno je Suhopolje s impresivnom crkvom sv. Terezije Avilske, jednom od najljepših u ovom dijelu Hrvatske. Nasuprot crkvi, u stoljetnom parku, skriven je bajkoviti Dvorac Janković.

Foto: Matija Rođak

Tamo jutra započinju mirisom bogatog doručka i vrućom kavom, a iz svake od 30 komfornih soba puca pogled na park obojen jesenjim bojama.

Ovo jedinstveno mjesto ujedno je centar za posjetitelje pa dolazite li s obitelji, djeca će uživati u interaktivnom otkrivanju zanimljivih priča. Dok se klinci zabavljaju, ne propustite ukusni kolač uz omiljeni napitak u lobby baru. Bit će to plemićki odmor za pamćenje.

Kurija Janković u Kapeli Dvoru

Foto: Matija Turkalj

Nekadašnje sjedište vlastelinskog imanja, Kurija Janković u Kapeli Dvoru, moderan je heritage hotel, savršen za opuštanje u ruralnom okruženju. Ova klasicistička građevina iz 19. stoljeća decentnim uređenjem pruža osjećaj mira i topline te je idealna za jesenju introspekciju i bijeg od svakodnevnog stresa.

Udaljena je samo sedam kilometara od Virovitice i odlična je polazna točka za istraživanje okolice bogate vinogradima, šumama i znamenitostima.

Dvorac Pejačević u Virovitici

Jesen daje poseban šarm baroknom dvorcu Pejačević iz 19. stoljeća smještenom u parku u srcu Virovitice. Do njega se dolazi jednim od pet mostova, svojevrsnim umjetničkim instalacijama koje pozivaju na selfi.

Foto: Matija Turkalj

Nekad dom uglednih plemićkih obitelji, u dvorcu je danas moderan, multimedijalni Gradski muzej s toplom pričom o drvu. Tamo ćete se natjecati u piljenju drva, fotografirat ćete se u krinolini, otkrit ćete stare recepte poput finog kolača od rajčice.

A s velikih prozora pogled puca na grad, na baroknu crkvu sv. Roka i zanimljivu stambenu zgradu s geometrijskim aplikacijama u „schubert crvenoj“ i „schubert plavoj“, hommageu poznatoj umjetnici moderne, rođenoj Virovitičanki Editi Schubert. Savršen spoj povijesti i suvremenog života.

Ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima

Za potpuni mir i povratak prirodi predlažemo putovanje u Noskovce na obalu Drave. Tamo je ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća, danas Posjetiteljski centar Dravska priča.

Foto: Matija Turkalj

Tu možete zaviriti u dabrovu nastambu, svijet šišmiša i sova, otkriti bogati život u kapljici vode, saznati sve o važnosti staništa uz Dravu, uroniti u svijet bajki i legendi oživljenih kroz multimedijalne sadržaje… Ili se opuštati u šetnji stoljetnim perivojem u kojem su oporavilišta za ptice, gredice s biljkama, hotel za kukce...

Istraživačka stanica oduševit će ljubitelje prirode, a tu je i hostel poželite li prespavati.

Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici

Možda ne znate da je u Grabrovnici u blizini Pitomače živio poznati pjesnik Petar Preradović. Ne trebate biti strastveni ljubitelj poezije 19. stoljeća da biste posjetili ovo jedinstveno mjesto i osjetili ljepotu pitomog podravskog sela.

Foto: Saša Pjanić

Pjesnikova rodna kuća impresivna je kurija i u njoj je danas suvremeni interpretacijski centar posvećen njegovom zanimljivom životu i stvaralaštvu. Tu možete pisati perom u drvenoj klupi, pokušati čitati pjesme iz Preradovićevih rukopisa, a susret s pjesnikovim hologramom vrhunac je multimedijalnog doživljaja.

Neočekivano plemenita, tako se u dvije riječi može opisati ova jedinstvena Plemićka ruta, koja vas poziva da je otkrijete već ove jeseni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije