Umjesto kemikalija

Pobijedite u borbi s komarcima i muhama uz pomoć ove četiri biljke

lavanda
Andrea Šitum
22.07.2024.
u 08:00

Ljeto, muhe i komarci idu skupa kao prst i nokat. Umjesto da u svom domu koristite kemikalije kako biste se riješili ovih letećih dosada, isti učinak možete postići i sa biljkama.

Kako piše mirror.co.uk, neke lijepe i mirisne biljke mogu vam pomoći da se riješite muha i komaraca, a i nisu toliko skupe. Na prvom mjestu je lavanda. Muhe i komarci ne mogu podnijeti njen intenzivan miris, a na ljude ona djeluje umirujuće. Lavandu držite na sunčanom mjestu kako biste iskoristili njen puni potencijal. Možete je držati u vrtu, na prozoru ili na balkonu, ali i ispred ulaznih vrata kako biste smanjili broj muha i komaraca koje vam ulaze u dom. Lavanda sadrži i esencijalna ulja koja komarcima skroz poremete osjetila, pa im je puno teže pronaći „žrtvu“ koju će ugristi.

Sljedeća na listi je – kadifa. Mnogi je obožavaju držati na balkonu i u vrtu, jer je izdržljiva i ne zahtjeva puno brige. Sadrži sastojak koji utječe na živčani sustav muha i komaraca, a može ih čak i ubiti. Kadife posadite na sunčanim lokacijama, a njen će miris odbiti muhe. Osim toga, vrtlari često kadife sade pored drugog osjetljivog bilja, kako ih nametnici i insekti ne bi pojeli. Brzo i bujno rastu, tako su da su odličan izbor!

VEZANI ČLANCI:

Još jedan borac protiv muha i komaraca je mirisna metvica. Sadrži kemikaliju koja insektima poremeti osjećaje i ne znaju gdje lete. Vrtlari je često sade oko drugog cvijeća kako bi ih zaštitili od nametnika. Limunska trava također je dobar izbor. Možda i najbolji protiv komaraca, zbog svog jakog  citrusnog mirisa.

Pogledajte žetvu 'bijelog zlata', naše najzastupljenihe ljekovite biljke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije