Sindikati

'Početak škole iznenadio ministra kao snijeg zimsku službu'

skolarci
Goran Kovacic/PIXSELL
02.09.2013.
u 09:59

Šokantna je odluka ministra da se organizira nastava kod kuóe za jednog 10-godišnjeg učenika osnovne škole i to zbog neprihvatljìva ponašanja, navodi se u priopćenju Sindikata

Danas je prvi dan nove školske godine, a iako ministar tvrdi da je sve spremno za početak, istina je pomalo drukčija, navodi se u priopćenju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji potpisuje Branimir Mihalinec. 

– [zgleda da je početak školske godine iznenadio ministarstvo jednako kao i zimsku službu snijeg u siječnju. Naime danas, prvog dana nastave, mnogi uvijek ne znaju u koju su školu i u kojí program upisani. Iako je već nakon prvog upisnog roka u srpnju bilo jasno kako će biti upitno formiranje razrednih Odjela u programima za koje nije bilo dovoljnog interesa učenika, taj problem počeo se rješavati tek tjedan dana prije početka nove školske godine. Iz Sindikata smo upozoravali MZOS kako samo uvođenje e-upisa neće riješiti upisne probleme, poglavito zato što nisu uvaženi prijedlozi struke pri donošenju kriterija za upise, ističe se u priopćenju. 

Provođenje drugog roka državne mature prema novom Pravilniku kao da je još više iznenadilo MZOS i NCVVO. U posljednjem trenutku izmijenjeni su rokovi održavanja drugog roka državne mature i to na način da se ispiti održavaju istodobno kada ì redovna nastava, što će dodatno pojačati stanje nereda u školama. Umjesto da se, kako zdravi razum nalaže, drugi rok državne mature održava u svakoj županiji u jednoj školi za sve učenike, veliki broj škola zbog jednog ili nekoliko učenika neće biti u mogućnosti normalno započetì školsku godinu, navodi se u priopćenju Sindikata.

– Ministar nas preko medija uvjerava da je sve spremno za normalno provođenje zdravstvenog, kao i građanskog odgoja. Šokantna je odluka ministra da se organizira nastava kod kuće za jednog 10-godišnjeg učenika osnovne škole i to zbog neprihvatljiva ponašanja.

– Možemo li to očekivati i u drugim slučajevima'? Hoćemo Ii i mi održavati nastavu po kućama? – upitali su iz Sindikata i poručili da postoje mnoga rješenja koja nudi struka, no "očito je stav MZOS-a da se mišljenje struke ne uvažava."

Kako se pritisak na smanjenje prava zaposlenih u srednjoškolskom sustavu nastavlja, ni ova školska godina neće proći bez industrijskih akcija.

>>Prvašići poznatih Hrvata uglavnom su već naučili čitati i pisati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije