Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Pogledajte dobro svoja stopala: Mogu otkriti imate li ovaj problem!

Shutterstock
01.07.2024.
u 07:00

Suho i ispucalo stopalo pokazuje da nemate pravilnu cirkulaciju do nogu

 

Stanje vaše kože na dnu stopala može vam puno reći o vašem zdravlju, kaže dr. Mindy Peltz. Iako gruba koža na vašim stopalima nije neuobičajena i može biti uzrokovana nedostatkom vitamina ili nošenjem neprikladnih cipela, može biti uzrokovana nečim ozbiljnijim.

U novoj epizodi popularne podcast emisije, Dnevnik izvršnog direktora, dr. Peltz kaže da bi suha i ispucala koža mogla biti znak upozorenja na bolest jetre, piše Mirror. 

VEZANI ČLANCI:

U razgovoru s voditeljem podcasta, Stevenom Bartlettom, stručnjak za post i dobrobit žena rekao je da ako primijetite suhu i ispucalu kožu na nogama, možda biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom. "Suho i ispucalo stopalo pokazuje da nemate pravilnu cirkulaciju do nogu. Može postojati mogućnost da jetra ne obavlja dobar posao detoksikacije i izbacivanja toksina... Vaša cirkulacija se ne spušta slobodno do dna vaših stopala", objasnila je. 

Dok je Bartlett skidao čarapu da pregleda stopalo, upitao je: "Što je znak da moja jetra nije zdrava, gledajući donji dio mojih stopala?" Liječnik je odgovorio: "To su prave suhe pukotine."

GALERIJA: Oprez, koža pamti sve: kako se štititi od melanoma! 

1/7

Funkcija vaše jetre može se podijeliti u četiri glavne kategorije, uključujući probavu, čišćenje krvi, imunološku podršku i zgrušavanje krvi. Znakovi upozorenja na oštećenje ili zatajenje jetre često se pojavljuju kada jetra ne može obavljati svoje funkcije, iako se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe. Ljudi koji imaju kroničnu bolest jetre mogu patiti od pruritusa, također poznatog kao svrbež kože. Svrbež može zahvatiti samo jedan dio tijela, poput stopala, ili cijelo tijelo. Zahvaćena koža može izgledati crvena, gruba, s izbočinama ili pukotinama. Češanje ovih područja obično ne donosi olakšanje i svrbež se pogoršava noću, što dovodi do poremećaja sna.

 

Međutim, suhe i ispucale pete također mogu biti znak da imate manjak vitamina B3 ili omega-3. To je zato što vaša jetra proizvodi žuč, a ta žuč pomaže vašem tijelu da razgradi i apsorbira vitamine i hranjive tvari topive u mastima. Ali ako vaša jetra ne funkcionira dovoljno dobro, teško će proizvesti količinu žuči potrebnu za izvlačenje vitamina i hranjivih tvari.

VEZANI ČLANCI:

Nedostatak vitamina B3 također može uzrokovati pelagru, čiji simptomi uključuju proljev, dermatitis i demenciju. Jaka suha koža može biti posljedica ciroze. To može biti uzrokovano nesposobnošću jetre da metabolizira vitamin A, koji je ključni nutrijent za održavanje zdravlja kože. Studija iz 2021. godine, koja je uključivala 125 sudionika s dijagnosticiranom cirozom, otkrila je da je 93,5% njih imalo nedostatak vitamina A.

Drugi simptomi lošeg rada jetre uključuju žuticu, što je žutilo očiju i kože, natečene noge, zadržavanje tekućine, naglu promjenu težine, crvene dlanove i smanjenu funkciju mozga.

Dermatolozi tvrde da položaj spavanja i jastučnica mogu uzrokovati bore na licu: Evo zašto se to događa! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije