ZA ZDRAVLJE

Potvrdili liječnici: Ovo je pet razloga zbog kojih biste svakog dana trebali popiti čašu crnog vina!

crno vino
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
21.07.2024.
u 08:00

Brojna istraživanja su potvrdila kako nema ništa loše u povremenoj čašici vina uz obrok. No, pretjerana konzumacija loše će utjecati na organizam

Ima li išta bolje od čašice crnog vina poslije dobrog ručka? Mnogi će reći nema. A s njima će se složiti i liječnici. Da, dobro ste čuli, crno vino dobro je za zdravlje, sve dok se konzumira u razumnim količinama. U čaši vina od 150 ml krije se 125 kalorija, a vino sadrži male količine vitamina i minerala, uključujući i željezo, kalcij, kalij i fosfor. Ovo su neki od povoljnih učinaka crnog vina na organizam, pišu stručnjaci s portala WebMD.

Kontrola krvnog tlaka: Antioksidansi u crnom vinu mogu smanjiti krvni tlak. Nekoliko istraživanja je potvrdilo kako je kod osoba s blago povišenim krvnim tlakom, nakon konzumacije crnog vina, on snižen. Znanstvenici kažu kako su za taj učinak zaslužni polifenoli u vinu.

VEZANI ČLANCI: 

Zdravlje srca: Iako su potrebna daljnja istraživanja, prijašnja pokazuju da je crno vino dobro za zdravlje srca jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja štetnih naslaga u arterijama.

Smanjenje rizika od raka: Resveratrol, polifenol u crnom vinu, ima protuupalna i antioksidativna svojstva i može smanjiti rizik od raka sprječavanjem rasta kancerogenih ćelija. Iako su potrebna daljnja ispitivanja da bi se potvrdio ovaj efekt, prijašnja istraživanja o resveratrolu u vinu su pokazala njegov utjecaj na poboljšanje kardiovaskularnog sustava.

Smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti: Polifenoli iz crnog vina sprječavaju formiranje proteina od kojih nastaju toksični spojevi koji ubijaju moždane ćelije. Polifenoli mogu smanjiti i toksičnost postojećih spojeva, a samim time ublažiti kognitivno propadanje.

VEZANI ČLANCI: 

Smanjenje rizika od dijabetesa: Velika studija pokazala je da umjerena konzumacija alkohola uz obroke, posebno vina, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Potencijalni zdravstveni rizici crnog vina: Dok neka istraživanja pokazuju zdravstvene prednosti konzumacije crnog vina, treba imati na umu da ono sa sobom nosi i određene rizike, a uvijek postoji i opasnost od stvaranja ovisnosti o alkoholu. Prije nego što počnete uživati u crnom vinu, imajte na umu da ono kod nekih ljudi može izazvati alergije, da ga nikako ne smijete piti tijekom trudnoće i ako bolujete od gihta. Također, alkohol je strogo zabranjen svima s oštećenjima jetre, može utjecati na povećanje tjelesne težine, a prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s pojavom raka organa probavnog trakta te dojke.

VIDEO Ovih 10 namirnica ljeti treba češće jesti: Mrkva, mladi sir, crno vino...

Ključne riječi

Komentara 1

PR
prajdali100
12:54 21.07.2024.

Jedna čaša je dobra a desetak čaša čuda radi ! Pucate od zdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije