Zajedničko gledanje

Popustite i svom partneru dajte da izabere što ćete gledati na TV-u, evo zašto...

shutterstock
07.10.2024.
u 13:30

Na početku veze, gledanje TV-a izgovor je za maženje na kauču, a kasnije postaje iskustvo povezivanja s partnerom.

Svaki par ima svoje serije, one koje zajedno gledate nakon stresnih dana na poslu i koje nikada ne biste gledali bez jedno drugog. Ako imate sreće, oboje uživate u istim vrstama filmova i serija. Ali što ako ne? Što ako jedan od vas voli znanstvenu fantastiku, a drugi ne može prestati gledati ljubiće. Ponekad jedna osoba (obično ona odlučnija) preuzme kontrolu nad televizorom. Ili se oboje borite za daljinski, a onaj tko izgubi, stalno gunđa i skrola po telefonu, iritiran što mora gledati nešto što ga uopće ne zanima. Sljedeći put biste trebali dopustiti svom partneru da odabere što ćete gledati na Netflixu. Osim ako on uvijek bira, u kojem slučaju – red je na vama. U osnovi, morate se naučiti kompromisu. Evo zašto…

Prema studiji iz 2016., TV emisije mogu stvoriti dublji osjećaj povezanosti uvodeći oba partnera u zajednički imaginarni svijet. Emisije i filmovi također pružaju priliku za povezivanje s partnerom raspravljajući o događajima i likovima iz emisije. Kada zajedno birate što ćete gledati na televiziji, oboje biste trebali biti dio procesa donošenja odluke. Studija iz 2019. pokazuje da su parovi koji zajedno donose odluke skloniji dugoročnom uspjehu. To vrijedi za velike odluke poput braka i djece, ali i za naizgled male odluke, poput toga što gledati na TV-u.

VEZANI ČLANCI: 

Zajedničko donošenje odluka ne znači nužno da svaki put sjednete i glasate, ali znači da uvijek uzimate u obzir preferencije jedno drugog i da oboje imate jednako vrijedan glas. Kompromis i žrtvovanje ovdje su ključne riječi. Anketa je otkrila da 66 posto parova kaže da gledanje TV zajedno, ojačava njihovu vezu, a njih 55 posto kaže prilagođavaju vrijeme kada će dijete staviti spavati kako bi imali vremena zajedno gledati televiziju, prenosi cbsnews.com. Ben Hoogland, bračni terapeut, kaže da to iskustvo gledanja nečega zajedno je isto kao i dijeljenje bilo kojeg drugog zajedničkog iskustva. “Čak i ako ne progovorite niti jednu riječ, činjenica da ste zajedno – vrijedi.”

VEZANI ČLANCI: 

Istraživanja na stranu, postoji stvarnost da odabir TV emisije ili filma traje zauvijek, čak i ako nemate partnera kojeg treba zadovoljiti. Beskonačno skrolanje i paraliza izbora… Tisuće različitih platformi za streamanje… Ponekad imate vremena i strpljenja zajedno s partnerom skrolati i odlučiti, ali kada nemate? Samo se izmjenjujte. Sljedeći put neka partner odabere. Zatim birate vi. Pa opet ona, pa vi… Bez obzira tko bira, odluka bi trebala biti promišljena.

Čak i ako jedan voli znanstvenu fantastiku, a drugi voli romantične realityje, sigurno ćete pronaći neku vrstu sredine u tisućama dostupnih emisija. Možete napraviti i popis kako ne biste morali svaki put iznova birati kada se odlučite zavaliti na kauč i gledati nešto novo. Kako budete pronalazili više emisija i filmova koji idu u zajednički ‘hrpicu’, prirodno ćete steći osjećaj za koje vrste emisija oboje možete uživati, a koje su apsolutno isključene. Te emisije idu u ‘moju’ hrpicu. Ne morate svaku emisiju gledati zajedno, dopušteno vam je imati različite ukuse i provoditi neko vrijeme sami.

VEZANI ČLANCI: 

Ako i dalje želite iskustvo zajedničkog gledanja, uvijek možete pozvati partnera da sjedne na kauč s vama i radi nešto drugo, poput rješavanja križaljke ili lakiranja noktiju, dok vi gledate svoju emisiju. Budite kreativni!  Poanta je da svoju vezu stavite na prvo mjesto, a ne sebe ili svoju omiljenu emisiju. Jer Netflix je sjajan, zaista, heroj u borbi protiv dosade kad se želite opustiti. Ali definitivno nije vrijedan svađa. Može li gledanje TV emisija s partnerom poboljšati komunikaciju? Prema Kevinu Sauteru, bivšem profesoru komunikacija na Sveučilištu St. Thomas, odgovor je da. "To potiče komunikaciju, jer razgovarate o tome. Recimo da se u sitcomu pojavi problem vezan uz odgoj djece. Odjednom razgovarate o tome kako vi odgajate svoju djecu," rekao je Sauter, a prenosi cbsnews.com.  "Svi doživljavamo svijet na malo drugačiji način, zbog raznih čimbenika, možemo to nazvati filterom. Dakle, učenje o tome kako vaš partner doživljava trenutak u emisiji drugačije od vas može pružiti uvid," rekao je Hoogland.

Jednostavni trikovi kako spriječiti bolove u očima od dugog gledanja u ekran:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije