KOBNA REČENICA

Ova rečenica može uništiti i najčvršću vezu: Izgovarate li je?

Shutterstock
17.10.2024.
u 15:30

Prema stručnjacima, postoji fraza koja je posebno štetna i mnogi se teško oporavljaju nakon što je čuju, čak i ako se nakon svađe i uobičajene isprike čini da je sve u redu

Čak i u najzdravijim, najsretnijim vezama, sukobi mogu izvući iz nas ono najružnije. U tim trenucima mnogi od nas izgovore stvari koje zapravo ne misle i koje ne održavaju istinu o našim stvarnim osjećajima, a na taj način ostavljamo svoje partnere povrijeđene. Istodobno, sami osjećamo da nismo shvaćeni i vrlo brzo postaje nam jasno da svađom nismo postigli ništa. Svatko je u životu ponekad doživio takvu frustraciju, piše Huffington Post.

Često se takve neugodne situacije razriješe nakon što se partneri hladne glave ispričaju jedno drugome, što im omogućuje da krenu dalje. Međutim, prema jednom stručnjaku, psihologu dr. Jeffreyju Bernsteinu, postoji jedna fraza koja je posebno štetna i mnogi se teško oporavljaju nakon što je čuju, čak i ako se nakon svađe i uobičajene isprike čini da je sve u redu.

GALERIJA; Ove namirnice reklamiraju kao zdrave, no trebali bismo ih izbjegavati u širokom luku

1/9

Prema Bernsteinu, najlakši način da slomite srce svojem partneru jest da mu kažete: "Nije me briga." Pišući za Psychology Today, psiholog je detaljnije pojasnio svoju teoriju.

"Fraza 'Nije me briga' umanjuje važnost osjećaja druge osobe i implicira da su njezini problemi ili emocije nevažni. Ako na taj način prekidate razgovor, vaš partner može doživjeti osjećaj manje vrijednosti i odvojenosti. Ali, ako to osvijestite i usvojite bolje komunikacijske navike, možete izbjeći upadanje u ovaj štetni obrazac", kaže dr. Bernstein.

VEZANI ČLANCI:

Umjesto da uzvratite na prozivanja ovom frazom, Bernstein preporučuje da zastanete, razmislite i promislite kako možete komunicirati da biste popravili odnos s partnerom, umjesto da stvorite jaz između vas. Smiriti se u trenutku može zvučati kao pravi izazov — i to zaista jest izazov— ali ta sekunda pauze mogla bi smanjiti šansu da povrijedite svog partnera.

Govoreći za Psych Central, Brian Wind, klinički psiholog i pomoćni profesor na Sveučilištu Vanderbilt iz Murfreesboroa u Tennesseeju, potvrđuje Bernsteinovu teoriju. ''Zapitajte se kako zapravo želite oblikovati ono što planirate reći. To usporava tempo, pomaže vam da se smirite i povećava vjerojatnost da ćete biti saslušani", kaže Wind. Velike su šanse da vas zapravo jest briga za vašu vezu, stoga je ključno izbjeći izgovaranje suprotnog.

Moderan švedski svećenik: Pet puta tjedno ide u teretanu, a ima i brojne tetovaže

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije