PRAZNICI NA IZMAKU

Povratak u školske klupe: Pripremite se na vrijeme i poštedite svog školarca i sebe stresa

Shutterstock
04.09.2024.
u 07:00

Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete djeci olakšati prijelaz i pomoći im da se ponovno usredotoče na učenje, a samim time i sebi olakšati svakodnevicu

Posljednji je tjedan školskih praznika. I dok neki s radošću očekuju početak nove školske godine, drugi strepe od onoga što je pred njima jer su tijekom posljednja dva i pol mjeseca navikli na ritam bez puno obveza i stresa. Povratak u školu nakon praznika može biti izazovan za djecu, a samim time i za roditelje. No, uz nekoliko jednostavnih koraka, možete djeci olakšati prijelaz i pomoći im da se ponovno usredotoče na učenje te uhvate radni ritam, a samim time i sebi olakšati svakodnevicu.

Prije svega, važno je postepeno vraćanje u rutinu. Tijekom praznika, mnoge obitelji ne drže se strogo pravila o odlasku na spavanje i buđenju u točno određeno vrijeme. Stoga je važno u tjednu prije početka škole početi prilagođavati raspored spavanja za djecu. Postepeno ih budite ranije i potičite raniji odlazak na spavanje, to bi im trebalo pomoći da se lakše prilagode jutarnjem ustajanju kada započne škola.

VEZANI ČLANCI:

Povratak školskim obvezama može biti lakši ako djeci omogućite da ponovno uspostave svoje radne navike. Potaknite ih da se prisjete školskog gradiva kroz zabavne aktivnosti. Na primjer, možete zajedno igrati igre koje zahtijevaju matematičko razmišljanje ili čitati knjige koje su povezane s temama o kojima će učiti u školi.

Razgovarajte s djecom o njihovim osjećajima vezanima uz povratak u školu. Neki školarci mogu osjećati tjeskobu ili strah zbog povratka u učionicu, posebno nakon dugih praznika. Otvoren razgovor o njihovim brigama i ohrabrenje može im pomoći da se osjećaju sigurnije. Podsjetite ih na pozitivne aspekte škole, poput susreta s prijateljima, izleta i učenja novih stvari.

GALERIJA: Zbog ovog kamena, najtraženiji zaručnički prsteni nisu s dijamantima

1/6

Priprema školskog pribora i organizacija prostora za učenje također može pridonijeti osjećaju spremnosti. Pođite zajedno u kupovinu bilježnica, pribora, sportske opreme i drugih stvari koje su djetetu potrebne, pripremite torbu, organizirajte radni stol i provjerite je li sve potrebno za školu spremno. Ovakve aktivnosti djeci mogu pružiti osjećaj kontrole i smanjiti stres prvog školskog dana.

Na kraju, naglasite važnost postavljanja ciljeva za novu školsku godinu. Potičite djecu da razmisle o tome što žele postići i kako će to ostvariti. Kroz razgovor o njihovim ciljevima, možete im pomoći da se osjećaju motivirano i usmjereno prema uspjehu.

Uz ove savjete, povratak u školu može postati prilika za novu energiju i entuzijazam, omogućujući djeci da se s lakoćom ponovno uključe u školske aktivnosti. Također, planiranje malih nagrada ili obiteljskih aktivnosti na kraju prvog radnog tjedna, poput izleta ili odlaska u kino, može biti dodatni poticaj da se djeca osjećaju pozitivno i spremno za izazove koji su pred njima.

Zahvaljujući turniru jednadžbi, u ovoj zagrebačkoj školi matematika je hit:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije