Hvaljeni kuhar

Poznati zagrebački restoran koristi 99 posto namirnica hrvatskog podrijetla, chef ih sam nabavlja na tržnici

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/7
09.09.2024.
u 11:09

Ako tražite pravi doživljaj hrvatske kuhinje u modernom ruhu, chef Filip Horvat je čovjek kojem trebate vjerovati.

Kada se priča o modernoj hrvatskoj gastronomiji, Filip Horvat je ime koje se ne može zaobići. Ovaj mladi chef već godinama zauzima središnje mjesto na kulinarskoj sceni kao jedan od najtalentiranijih i najinovativnijih predstavnika nove generacije hrvatskih kuhara. Njegova strast prema kuhanju i domaćim namirnicama toliko je duboka da ju je prenio i na stranice novinskih portala, postavši kolumnist za Večernji list, gdje redovito dijeli svoje kulinarske tajne, ali i promišljanja o budućnosti hrvatske gastronomije.

Njegova strast prema domaćim namirnicama proizlazi iz njegova uvjerenja da kvaliteta hrane započinje na samom izvoru, u Lijepoj Našoj – zemlji koja daje najbolje plodove. Inspiriran svjetskim trendovima, ali duboko povezan s domaćom kuhinjom, Filip svoju viziju realizira u zagrebačkom restoranu “Theatrium by Filho”.

U ovom hvaljenom restoranu mladi chef briše granice između tradicionalnog i suvremenog, domaćeg i svjetskog, stvarajući mjesto gdje namirnice hrvatskog podrijetla postaju prava umjetnička djela.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Strast prema lokalnom i sezonskom

U njegovom jelovniku prevladavaju sezonske namirnice, a svaki sastojak ima svoje mjesto i ulogu u stvaranju nezaboravnog okusa. Posebno se, kaže, ponosi korištenjem 99% namirnica hrvatskog podrijetla.

– Svaki krumpir, svaka mrkva, svaka rajčica koja uđe u moju kuhinju ima svoju priču – objašnjava Horvat.

Imotski krumpir, zadarska mrkva, rajčica iz okolice Zagreba, a tartufi iz srca Istre –sve ove namirnice zajedno čine okosnicu njegove kuhinje.

– Kada je riječ o ribljim jelima, koristimo samo divlju jadransku ribu, škampe, školjke, hobotnice i lignje – govori Filip. – Svaki sastojak ima svoj trenutak kad je najbolji, i taj trenutak želimo uhvatiti. Zato smo uvijek u kontaktu sa svojim dobavljačima kako bismo znali kad je koja namirnica u svom najboljem izdanju – kaže.

Horvat i njegov tim razumiju da svaka sezona donosi novi izazov, ali i novu priliku za kreativnost.

– Naš jelovnik se mijenja otprilike svakih mjesec dana, ali ako se pojavi nešto posebno, odmah to ubacimo kao sezonsko dnevno jelo. Kuharima to odgovara zato što im omogućuje da stalno transformiraju namirnicu u nešto posebno, poigravajući se teksturama i okusima – objašnjava chef.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Uzbudljivo je, poručuje chef, razmišljati pa u kuhinji provesti u djelo, od neluksuznih namirnica napraviti najluksuznije jelo. Spojiti se sa što više domaćih OPG-ova koji mogu garantirati vrhunsku kvalitetu, a potom iz jeftinije, običnije, jednostavnije namirnice izvući maksimum.

– Na kraju, mislim da je važno paziti na samu namirnicu, iskoristiti je potpuno, da imamo što manje otpada. Za mene, to nije bio osobito težak zadatak, svakodnevno idem na tržnicu, uvijek koristim domaće namirnice, imam OPG-ove koji samo za mene sade razno povrće – od cvijeta tikvice, rajčice, raznih vrsta bosiljka, cijelu lepezu „microgreensa“, krumpira, raznih sorti bresaka, šljiva.
Kad se koriste takve namirnice i kad imate takvu suradnju, dobrom chefu ništa ne može stati na put i razvaliti posao – odaje svoju tajnu Horvat.  

– Limunski bosiljak, koji miriše kao najbolji parfem, nosite ga gradom, a svi se okreću. Cvjetovi tikvice, rastvoreni, obasjavaju bojom sunca, sreće i mira, rajčice crvene kao kada želite curi pokloniti najljepšu i najcrveniju ružu, ili možda kao nos od klauna – navodi.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Iako svakodnevno nabavlja namirnice na tržnici, Horvat naglašava da nije nužno da svi kuhari i ljubitelji hrane idu tim putem.

– Ne može svatko svaki dan trčati po tržnici, bilo zbog gužve ili zbog nedostatka vremena, i to je sasvim razumljivo. Upravo zato preporučujem Lidl kao fantastičnu alternativu. U njihovoj liniji „Okusi zavičaja“, uvijek pronađem domaće proizvode vrhunske kvalitete – od sireva i suhomesnatih proizvoda, do svježe tjestenine i domaćih kolača – objašnjava Horvat.

Osim toga, zahvaljujući Lidlovoj suradnji s brojnim domaćim proizvođačima, svježe voće i povrće iz linije „Svježina“ jednako je svježe i kvalitetno kao ono s tržnice. Horvat ističe da ga posebno oduševljava činjenica da su ove namirnice svakodnevno dostupne.

- Najbolji dio je što mogu otići u Lidl bilo kad, bez stresa i čekanja, i još uvijek dobiti namirnice iste kvalitete i svježine kao na placu – kaže chef.

Poput Horvata, i Lidl prepoznaje važnost povratka korijenima te kroz „Okuse zavičaja“ donosi na stol ono najbolje što hrvatska zemlja nudi, spajajući tradiciju i kvalitetu s modernim načinom života. Uvijek svježe i uvijek pri ruci.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije