večernjak savjetuje

Požurite na pregled i doznajte što vam je ugrađeno u grudi

zdravlje,bolest,doktori,dijete,liječnik (1)
Thinkstock
21.10.2013.
u 17:00

Puno žena između kvalitetnog i povoljnog odabire jeftinije i time ugrožava zdravlje ugrađujući jeftine implantate u grudi

P: Prije četiri godine u klinici za estetsku kirurgiju podvrgnula sam se zahvatu korekcije grudi. To mi je oduvijek bila želja, a kako smo tada živjeli u inozemstvu, gdje su takvi zahvati znatno skuplji nego kod nas, naišla sam na ponudu klinike koja je imala puno niže cijene od ostalih te sam odluku donijela preko noći. Sve je bilo u redu, brzo sam se oporavila i bila sam sve donedavno zadovoljna. No, pred ljeto sam primijetila da su mi se grudi deformirale i promijenile oblik. To se nastavlja pa sam otišla na pregled, ultrazvuk i sve ostale pretrage koje su pokazale da nema zdravstvenih tegoba, no uputili su me specijalistu estetske kirurgije na pregled i savjet s obzirom na to da su mi ugrađeni implantati proizvođača Poli Implantat Prothese. No serijske brojeve koje su liječnici tražili nisam dobila niti oni pišu u povijesti zahvata. Što se dogodilo i što mogu očekivati, izuzetno sam zabrinuta. 
(Vedrana M. iz Zadra) 

O: Među stotinama izvađenih implantata na kojima sam ordinirao zbog vađenja ili zbog loše te nestručne ugradnje bilo je dosta nekvalitetnih implantata. Kod nas liječnici uglavnom rade s implantatima Megan, Alergan, Mentor te Politex i Silitex, koji su vrhunski i testirani pa mjesta panici među ženama nema. Kontrolu nad implantatima uvijek ima država, koja preko Agencije za lijekove i medicinske proizvode odobrava implantate, i u tome su vrlo strogi, što je dobro jer se samo tako može nadzirati ugradnja. Ministarstvo i država daju okvire koji su vrlo jasni; što se može koristiti, gdje se može koristiti, kako se koristi te tko može koristiti i koju vrstu implantata. Činjenica jest da se implantati u grudi ugrađuju u ustanovama koje nisu mjerodavne za takve zahvate, npr. klinike za estetsku kirurgiju koje ne postoje, pa u pitanje dovode život pacijentice, izvedbu pa i jamstvo na zahvat. Ni jedno osiguranje neće priznati policu ako zahvat nije izveden u ustanovi koja ima licenciju. Samo poliklinika za plastičnu kirurgiju i liječnik koji ima registraciju za opću i plastičnu kirurgiju smije izvesti ugradnju implantata u grudi. Svaka pacijentica prije zahvata razgovara s liječnikom i dogovara veličinu implantata. Čak ga ima priliku i vidjeti, doduše u kutiji u kojoj ostaje do ugradnje. Liječnik koji njeguje fer odnos prema pacijentima i garantira za svoj rad dužan je pacijentici izdati certifikat o ugradnji silikona i njegovu podrijetlu. Riječ je o dva broja LOT i REF. Jedna se naljepnica s kutije daje pacijentici kojoj je ugrađen implantat, a drugi ide u karton i arhivu kirurga. Gospođi savjetujem da što prije dogovori termin pregleda te, ako bude potrebno, i vađenje, odnosno zamjenu implantata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?