Dobro i pravilno organizirana kuhinja jedan je od najvažnijih elemenata dobre organizacije stanovanja, a estetski sklad pridonosi ugodnu psihičkom doživljaju prostora.
Dva tipa kuhinje
Prije osmišljavanja svoje kuhinje doznajte nekoliko važnih čimbenika koje ćete unijeti u svoje rješenje.
Postoje dva tipa kuhinje. Radna, u kojoj se isključivo priprema hrana i stambena u kojoj se i objeduje. Kuhinja može biti samostalna, odvojena ili povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Radnu je kuhinju najbolje orijentirati prema sjeveru, a stambenoj treba osigurati i Sunčevu svjetlost, i to u dijelu za blagovanje. Položaj kuhinje u stanu ili kući treba biti u blizini ulaza i sanitarnog prostora.
Proces rada u kuhinji temelj je za određivanje smještaja elemenata, pri čemu pozornost treba obratiti prostoru za kretanje i rad. Standardni su elementi kuhinjske opreme štednjak, pećnica, hladnjak, praonik, perilica posuđa te niski i visoko ugrađeni ormari u kombinaciji s ladicama, policama i kliznim elementima. Ako nemate osiguran prostor za ostavu, idealna je zamjena ventilirani ormar.
Pravilan raspored elemenata i opreme olakšat će i ubrzati rad u kuhinji. Hladnjak, praonik i štednjak trebali bi tvoriti “radni trokut”. Između hladnjaka i praonika trebalo bi osigurati barem 60 cm radne plohe za grubu pripremu hrane (preporučljivo je u taj prostor smjestiti perilicu za posuđe), a između praonika i štednjaka od 60 do 120 cm za finu pripremu hrane. Poželjno je da štednjak bude barem 30 cm odmaknut od zida i da je između njih radna ploha. Minimalni je preporučljivi razmak između elemenata u shematskom rasporedu “II” od 90 do 110 cm.
Osobnost umjesto trenda
Kuhinju, osobito radne plohe, potrebno je dobro osvijetliti prirodnom i umjetnom rasvjetom. Nužna je i ventilacija kuhinje, prirodna i prirodnom ili umjetnom ventilacijom.
Pravilnim funkcionalnim rasporedom kuhinjskih elemenata i uređaja te skladnim odabirom boja i materijala učinit ćete boravak u kuhinji ugodnim i opuštajućim, čemu će svakako pridonijeti unošenje osobnosti nizom detalja koji ne moraju pratiti trendove.
Pravilan raspored kuhinjskih elemenata olakšat će i ubrzati rad
Prije osmišljavanja svoje kuhinje doznajte nekoliko važnih čimbenika koje ćete unijeti u svoje rješenje. Postoje dva tipa kuhinje. Radna, u kojoj se isključivo priprema hrana i stambena u kojoj se i objeduje.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.