P: Možemo li prehranom čuvati zdravlje očiju?
O: Kad se rodimo, naše oči još nisu do kraja razvijene. Oko i mozak moraju naučiti gledati kroz svoj pravilan razvoj. Intenzivno “učenje gledanja” traje od 4. godine života, a do 12. godine završen je razvoj vida i vidnih funkcija. Za to vrijeme od izuzetne je važnosti zdravlje oka i svako dijete do treće godine mora obaviti oftalmološki pregled. Bilo kakva smetnja u tom razdoblju (očna mrena, slabovidnost, bježanje oka) može ostaviti posljedicu. Ako netko u obitelji ima problema s očima, vjerojatnost pojave očnih bolesti u bilo kojoj životnoj dobi je veća. Među takve bolesti spada glaukom, koji katkada može uzrokovati znatna oštećenja prije nego što pacijent uopće primijeti da mu s vidom nešto nije u redu. Sistemske bolesti kao, primjerice, šećerna bolest, izrazito su opasne za očuvanje zdravog vida te je stoga uz redovite oftalmološke preglede nužno održanje zdravlja cijelog organizma. Stoga i pravilna prehrana i zdrav način života mogu biti prevencija razvoja određenih bolesti oka. Vitamini važni za oči su vitamin A, C i E. Vitamin A pomaže smanjuju rizika od pojave očne mrene i noćnog sljepila. Vitamin E smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije i očne mrene, dok vitamin C pomaže pri prevenciji povišenog očnog tlaka, usporava degeneraciju povezanu sa starenjem i stvara otpornost na razvoj očne mrene. Vitamini su također bogat izvor antioksidansa. Antioksidansi suzbijaju učinke oksidacije koja pridonosi propadanju zdravog tkiva te je snažno prisutna kod makularne degeneracije. Minerali pak pomažu organizmu da metaboliziraju vitamine i balansiraju hormone. Neki od ključnih minerala za zdravlje očiju su cink i selenij. Vrijedni dodaci prehrani su lutein, bioflavonoid i karotenoid. Omega 3 masne kiseline, koje možemo pronaći u morskim plodovima, odlične su za zdravlje očiju, a osim toga, bogate su antioksidansima. Vitamine i minerale možemo kupovati u farmaceutskim pripravcima, što je značajno za prevenciju bolesti žute pjege u starijih ljudi (senilne makularna degeneracija), ali i hrana može biti izvor vitamina i minerala. Vitamin C možemo pronaći u narančama, jagodama, šipku i brokuli. Vitamin A se nalazi u mrkvi, slatkom krumpiru i jetri. Orašasti plodovi poput lješnjaka i badema su bogati vitaminom E. Cinka ima u crvenom mesu, kamenicama i pšenici. Špinat i blitva obiluju luteinom, a bioflavonoide možemo pronaći u hrani koja je bogata vitaminom C.
>> Zimi koža gubi elasticitet pa je na vrijeme počnite njegovati