Jesti meso ili ipak ne?

Istraživanje tvrdi: Prehrana bogata mesom i sirom za zdravlje je opasna kao i pušenje

meso
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
05.03.2014.
u 10:03

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Južna Karolina a utvrdilo je veću smrtnost i veći broj karcinoma kod osoba u dobi od 50 do 65 godina koje su jele velike količine proteina

Visokoproteinska prehrana u srednjoj dobi čak četiri puta povećava šansu da će osoba umrijeti od raka, kaže novo istraživanje.

Četiri puta veću šansu da obole od karcinoma imaju i osobe koje puše.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Južna Karolina a utvrdilo je veću smrtnost i veći broj karcinoma kod osoba u dobi od 50 do 65 godina koje su jele velike količina proteina životinjskog porijekla. Ne navodi se koje su to točno količine.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Studija je provedena nad 6318 osoba u dobi od 50 godina tijekom 20-godišnjeg razdoblja te objavljena u izdanju Cell Metabolism, a kaže kako je unos proteina životinjskog porijekla povezan s hormonom IGF-1. koji se povezuje s karcinomom. Kod proteina biljnog porijekla takva veza nije utvrđena.

- Gotovo svaka osoba u jednom će trenutku u organizmu razviti tumorske stanice. Pitanje je samo hoće li se one razvijati dalje i množiti. A čini se da je jedan od glavnih faktora unos proteina, kazao je profesor Valter Longo koji je surađivao na istraživanju.

Koautorica studije Eileen Crimmins kazala je pak da su razine hormona IGF -1 dramatično pale nakon što su ispitanici navršili 65. godinu, po čemu su zaključili da bi zdrava prehrana u jednoj životnoj dobi, mogla biti poželjna u drugoj.

Foto: pixabay

Nizak unos proteina srednjoj dobi koristan je kao prevencija karcinoma i smrtnosti općenito ali, navodi istraživanje, a u kasnijoj dobi (nakon 65. godine) preporučuju da se poveća unos proteina kako bi se poboljšalo zdravlje i spriječilo propadanje organizma.

Nezavisni stručnjaci upozoravaju da je ovdje riječ o opservacijskom istraživanju pri čemu nije moguće sa sigurnošću reći da su upravo proteini krivi za porast razvoja raka i smrtnosti, piše Sky News.

Kod istraživanja je problematično i to što se ne navodi koje su proteine jeli ispitanici te radi li se o procesuiranoj hrani za koju je veza s razvojem tumora već ranije dokazana.

>>Ipak ćemo se morati odreći pržene slanine i jaja?

>>Znamo, ukusna je. Ali evo zašto biste trebali izbjegavati jesti slaninu

Komentara 1

Avatar Plantago
Plantago
11:13 05.03.2014.

Drugim riječima, nepoznate početne informacije, ali poznat zaključak. Ne želim biti skeptik, ali zvuči kao istraživanje sa unaprijed naručenim rezultatima. Vegani ili Prijatelji životinja? Po istraživanjima sličnog tipa zaključeno je da je život vegetarijanaca u prosjeku 2-4 mjeseca dulji. EE j... ga, za to se neću odreći ni pršuta ni kozlića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije