Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demnatij

Priča o narodu Hunza i njihovoj dugovječnosti je mit: Nikakva voćka ih ne štiti od raka

Pexels
05.04.2023.
u 10:30

Mislilo se da tajna njihove dugovječnosti i zdravlja leži u konzumiranju jedne voćke - marelice, ali otkriveno je da ni to nije točno.

Mnogobrojni svjetski i regionalni mediji prenijeli su priču o narodu Hunza, koji živi podno Himalaja i gotovo nikada nije bolestan. Pisalo se da gotovo nikada nisu bolesni, a da za rak nisu ni čuli. Ali, portal Raskrinkavanje otkrio je da ova informacija nije točna. Kako su izvijestili, ovaj narod oblijeva od raznih bolesti te ne postoji povezanost između njihove prehrane i zaštite od raka. 

Mislilo se da tajna njihove dugovječnosti i zdravlja leži u konzumiranju jedne voćke - marelice, ali otkriveno je da ni to nije točno. Naime, teorije o ovom narodu pojavile su se joj 1948. godine u literaturi koja je promovirala proizvode koje navodno izazivaju 'dugovječnost'. 

O činjenici da pripadnici naroda iz doline Hunza ipak nisu imuni na bolesti, te da nisu 'najzdraviji narod na svijetu', pisala je i novinska agencija Agence France Presse Fact Check (AFP). Oni u članku koji je objavljen 29.4.2021, navode da je priča o Hunza narodu mit te da je ocijenjena kao netačna, između ostalog još 1980. godine u studiji objavljenoj u časopisu Cancer, u kojoj se navodi: 'Pretpostavljalo se da njihova ishrana uključuje znatne količine sjemenki marelice. Ove tvrdnje ispostavile su se potpuno netočnim nakon japanske ekspedicije koja je otkrila da je narod iz doline Hunza pothranjen i da pate od raznih bolesti, uključujući rak'.

Važno je napomenuti da ni sjemenke marelice ni vitamin b17 ne liječe rak, kako se ranije izvještavalo. Europska agencija za sigurnost hrane navodi da se amigdalin iz sjemenki voća nakon konzumiranja pretvara u cijanid, te je stoga potrebno oprezno koristiti ovu hranu. Nadalje, u AFP-ovom članku, kojeg smo već spominjali, također se napominje da sjemenke marelice ne sprječavaju rak i nemaju nikakve veze s prevencijom ove bolesti. 

NAPOMENA: ČLANAK JE PRVOBITNO SADRŽAVAO NETOČNE INFORMACIJE KOJE SU NAKNADNO UKLONJENE 

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Komentara 3

BO
BorderGuard
11:11 05.04.2023.

Nisu razlog marelice vec cinjenica da su izolirani od industrijske hrane, zagadenja, prisilnih farmaceutskih kemijsko-organskih ubrizgavanja i drugih zapadnih vrijednosti.

JO
JOZO
11:20 05.04.2023.

B 17 se nalazi u jezgri koštice i o tome se puno pisalo. Vrlo je ljekovito ali treba konzumirati oprezno jer može biti vrlo toksično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije