Čimule ili čimulice su dalmatinski naziv za mlade izdanke kupusa koje izrastaju iz starih nakon rezanja. Izgledaju kao mali kupusići koji su laganiji od samog kupusa, a istovremeno su puno blažeg ali i posebnog okusa. Vrlo su nježne pa ih nije potrebno kuhati u vodi, dovoljno je preliti vrućom vodom ili kuhati na pari.
Varivo od ćimulica s junetinom
Sastojci:
300 grama junetine
1 glavica luka
2 krumpira
0,5 kg čimulica
1 veća mrkva
3 češnja češnjaka
2 dcl bijelog vina
temeljac ili voda
sol, papar
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica dimljene crvene paprike
1 žlica svinjske masti ili neke druge masnoće
Priprema:
Junetinu narežite na manje kocke te je popržite na malo masnoće dok ne poprimi boju. Dodajte joj sitno sjeckanu glavicu luka i miješajte dok luk ne omekša i također poprimi malo boje. Umiješajte žlicu koncentrata rajčice i sitno sjeckani češnjak, malo provrtite po loncu te podlijte s 1 dcl bijelog vina. Kad tekućina ispari, dodajte temeljca da prekrije meso i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Kad i ta tekućina ispari, dodajte ostatak vina, opet prokuhajte te dodajte još temeljca, mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Posolite, popaprite i kuhajte još 30 minuta ili dok meso ne omekša. Na samom kraju, kad je meso omekšalo, dodajte čimulice koje ste očistili, posipajte crvenom paprikom i umiješajte u meso. Dodajte još vode ili temeljca, začinite ako je potrebno s još soli i papra te kuhajte samo desetak minuta.