1. Jedite sir. Iako se sir, pogotovo žuti ili topljivi, smatra nezdravom namirnicom zbog povećanih masnoća, nedavna je studija pokazala da ljudi koji jedu sir imaju 12 posto niži rizik od razvoja bolesti. Oni su u studiji jeli i do 56 grama dnevno. Oni koji jedu i više sira, fermentirano mlijeko i jogur također imaju manji rizik od dijabetesa.
2. "Hrskajte" orašide. Redovita konzumacija orašastih plodova (pistacije, orasi, bademi, indijski oraščići) smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, kao i razvoja bolesti srca i metaboličkog sindroma. Istraživanje je pokazalo da je njihova potrošnja povezana s manjim upalama markera koji se naziva C-reaktivni protein a proizvodi se u jetri i povezan je s bolestima srca i drugim kroničnim bolestima, te s višom razinom dobrog kolesterola. Osim toga, više orašastih plodova znači i manji BMI.
3. Šetajte. Visokorizična skupina ljudi koja neredovito vježba vrlo je vjerojatno da će razviti dijabetes, stoga je bilo kakav oblik tjelesne aktivnosti poput šetnje blagotvoran. Svakodnevna šetnja može smanjitit rizik za čak 29 posto.
4. Navalite na jabuke i borovnice. Studija koja je uključivala čak 200 tisuća ispitanika otkrila je da su jabuke, kruške i borovnice na prvoj liniji obrane od dijabetesa zbog biljnog aditiva antocijanina.
5. Odmarajte se, zaslužili ste. Pretili tinejdžeri u jednoj studiji manje su bili podložni razvoju dijabetesa tipa 2 kad su redovito spavali i to barem sedam i pol do osam i pol sati. Stanje potpunog odmora povezano je sa stabilizacijom glukoze u krvi. No, spava li se više ili manje od navedenog, postoji rizik od viših razina glukoze.
6. Uzimajte dnevnu dozu "zelenjave". Raznolikost povrća na tanjuru također pomaže da se obranite od dijabetesa. Studija provedena na gotovo 4 tisuće ispitanika potvrdila je da su oni koji su jeli raznoliko imali su najmanji rizik od bolesti.
7. Umjereno konzumirajte alkohol. Pijenje alkohola u malim količinama kod nekih je ljudi povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Istraživači s Harvarda otkrili su da je kod žena koje konzumiraju rafinirane ugljikohidrate umjerena konzumacija alkohola povezana s 30 posto manjim rizikom.
8. Pijte kavu. Kava može zaustaviti stvaranje proteina povezanog s razvojem dijabetesa, a time i značajno smanjiti rizik. Tri su posebna spoja koja se nalaze u kavi, a imaju blagotvoran učinak na organizam: kofein, klorogenska kiselina i kafeična kiselina, piše Huffingtonpost.