Ljekovita biljka koja je stoljećima jamčila dobro zdravlje svima koji su je upotrebljavali u kućanstvu, bilo kao čaj, sirup ili na neki drugi način vratila se posljednjih godina na velika vrata – domaći sok od bazge povratio je svoju staru slavu i pije se u svim mogućim prilikama i kombinacijama. No, jeste li probali pržene svjetove bazge? Mi vam nudimo recept, na vama je da isprobate.
Prženi cvjetovi bazge s medom
Sastojci:
16 glavica cvjetova bazge
suncokretovo ulje, za prženje
100 g brašna
2 žličice kukuruznog brašna
2 žličice šećera
1 jaje
175 ml gazirane vode
Za posluživanje:
šećer u prahu, po želji
med cvijeta naranče
Priprema:
Odrežite stabljike cvjetova, a glavice neka ostanu spojene. Veliku posudu dopola napunite uljem i stavite na umjerenu vatru – neka desegne temperaturu od 180 stupnjeva. Dok se ulje zagrijava, u posudi pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Istucite jaja i gaziranu vodu. Napravite jamicu u sredini brašna, a zatim polako ulijte mokre sastojke, miješajući dok se sve ne sjedini. Odmah uronite cvjetne glavice u smjesu, a zatim spustite u vruće ulje, nekoliko njih odjednom. Pržite najviše minutu da cvjetovi lagano porumene, a zatim ih izvadite šupljikavom žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru. Obilno pospite šećerom i pokapajte malo meda. Poslužite odmah.