potražite pomoć

Radite li je? Psihijatar otkrio da bi ova navika u vožnji mogla biti znak bipolarnog poremećaja

Ilustracija - vožnja u pijanom stanju, pod utjecajem alkohola
Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija
07.09.2024.
u 15:21

Dr. Agam Dhawan u videu na TikToku je naveo tri "rana znaka upozorenja bipolarnog poremećaja", od kojih se jedan javlja kada je osoba za volanom automobila

Bipolarni poremećaj često može ostati nedijagnosticiran ili neprimijećen neko vrijeme. Nacionalna zdravstvena službena Ujedinjenog Kraljevstva bipolarni poremećaj opisuje kao stanje mentalnog zdravlja koje utječe na vaše raspoloženje koje može varirati iz jedne krajnosti u drugu. Dr. Agam Dhawan dijeli informacije i savjete na TikToku te je naveo ono za što vjeruje da su tri "rana znaka upozorenja bipolarnog poremećaja", od kojih se jedan javlja kada je osoba za volanom automobila. Prvi na listi je nespavanje, piše LADbible.

"Vidimo kako njihov san postupno prelazi s, recimo, osam-sedam sati na otprilike tri ili četiri sata", rekao je Dhawan. Liječnik je opisao da ljudi mogu mnoge noći provesti tako jer ne osjećaju da im treba san te "imaju puno energije" i "potpuno su u redu".

VEZANI ČLANCI:

Njegov drugi znak upozorenja je osoba koja počinje govoriti "jako brzo". Dhawan je objasnio da osoba s bipolarnim poremećajem često može imati "brz niz misli". "Njihove misli jure, puno brže razmišljaju i puno brže govore. Ovo nazivamo govorom pod pritiskom ili bijegom ideja", rekao je. Tada može biti teško prekinuti osobu jer ona samo želi "nastaviti pričati i pričati".

Treći znak na listi je impulzivnosti. Osoba počinje raditi "rizične stvari" koje inače ne bi radila, kao što su odlazak u šoping ili spavanje s nasumičnim ljudima. "Osobe počinju jako brzo voziti", rekao je doktor. Opisao je ​​pacijenticu koja je "počela biti manična" što je uočeno zbog njezine vožnje. "Radila je kao vozač hitne pomoći i radila je puno više smjena, radila je više noćnih smjena i vozila je jako brzo", objasnio je Dhawan.

@agamdhawanmd What I’ve seen in practice #psychiatry #mentalhealth #doctorsoftiktok #depressionanxiety ♬ Aesthetic - Tollan Kim & Kudasaibeats

"Razlog zbog kojeg su saznali bio je taj što je vozila toliko brzo, a njezin ju je partner natjerao da prestane voziti", dodao je. Pacijentica je tada navodno odvedena u bolnicu gdje joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Dr. Dhawan savjetuje da, ako ste ove znakove vidjeli kod sebe ili kod nekoga drugoga, svakako potražite psihijatrijsku pomoć.

Komentara 1

Avatar Aurel
Aurel
16:29 07.09.2024.

"Osoba počinje raditi "rizične stvari" koje inače ne bi radila, kao što su odlazak u šoping". - dnovinarstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije