Konzumirate li ih nekoliko puta tjedno, točnije između dva i šest puta, 46 posto su manji izgledi da ćete oboljeti od depresije od osoba koje ih jedu manje od jednom tjedno, otkrilo je kinesko-japansko istraživanje. Znanstvenici su promatrali zdravlje i prehrambene navike tisuću žena i muškaraca u dobi od 70 i više godina koji su zbog nekih čimbenika, primjerice usamljenosti, gubitka, straha od bolesti ili stvarnih zdravstvenih problema skloniji depresivnim stanjima, piše Daily Mail.
Znanstvenici su dokazali da često konzumiranje rajčica bogatih antioksidansom likopenom koji se povezuje sa smanjenim rizikom od raka prostate i srčanog udara za 46 posto umanjuje rizik obolijevanja od depresije, dok svakodnevno konzumiranje rajčica taj rizik umanjuje za čak 52 posto. Likopen, inače, smanjuje oksidativni stres ili oštećenje zdravih moždanih stanica.
Još, međutim nije razjašnjeno djeluje li likopen izravno na mozak ili štiti od depresije nastale nakon razvoja neke opasne bolesti, primjerice raka.
– Prehrana bogata rajčicom može imati blagotvoran učinak na prevenciju simptoma depresije, dok veza nije uočena s konzumiranjem ostalog voća i povrća – kažu znanstvenici.